AB, kriz bölgelerini masaya yatırdı

AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi, Irak, Gazze ve Ukrayna'da bundan sonra atılacak adımlara ilişkin opsiyon geliştirme kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın talebi üzerine olağanüstü toplanan AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi (PSC), Irak, Gazze ve Ukrayna'daki krizi masaya yatırarak, bundan sonra atılabilecek adımlara ilişkin opsiyon geliştirmeyi kararlaştırdı. 

Avrupa Dış Eylem Servisi'nden (EEAS) yapılan açıklamada, Irak'taki durumun acil ve uluslararası düzeyde koordine edilmiş insani desteği ve özellikle Sincar Dağı'nda mahsur kalanlar başta olmak üzere çatışmalardan kaçan insanlara daha fazla erişimi gerektirdiği konusunda AB üyeleri arasında uzlaşı olduğu belirtildi. 

ABD'nin Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ilerlemesini durdurmaya yönelik çabalarının ve Irak'ta yeni bir başbakan atanmasını memnuniyetle karşılayan AB üyesi ülkelerin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin  (IKBY) askeri destek talebini not ettikleri aktarıldı. 

AB kuralları gereği bu yönde bir talebin karşılanması için gerekli değerlendirmenin Irak makamlarıyla yakın koordinasyon halinde yapılması gerekiyor. 

Toplantıda, PSC'nin talebi üzerine EEAS'ın Irak'a komşu ülkelerle hızla temasa geçerek AB'nin sonraki adımları için opsiyonlar geliştirmesine karar verildiği belirtildi. 

Gazze konusunu da ele alan PSC'nin olası bir AB girişimi üzerinde durduğuna değinilen açıklamada, EEAS'ın ateşkes sonrası senaryoya AB'nin katkısına ilişkin opsiyonlar geliştireceğinin altı çizildi. 

EEAS açıklamasında, PSC'nin Ukrayna'daki son gelişmeleri de değerlendirdiği ve insani durumun üzerinde durulması gereğine işaret edildiği vurgulandı. 

PSC, AB'nin Rusya'ya karşı devreye soktuğu ekonomik yaptırımlara bu ülkenin verdiği karşılığa ilişkin ilk değerlendirmesini de yaptı. 

İtalya ve Fransa, AB dışişleri bakanlarının başta Irak'taki gelişmeler olmak üzere kriz konularında adım atmak amacıyla acilen toplanmasını talep ediyordu. AB kaynakları, şu aşamada bu konuda karar verilmediğini ifade ediyor.