AB-Türkiye anlaşması onaylandı
Finlandiya Başbakanı Sipila, "AB liderleri AB-Türkiye göçmen anlaşmasını kabul etti" dedi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de süren AB-Türkiye Zirvesi'nde bazı konularda mutabakata varıldığı iddia edildi.
Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, Avrupa Birliği ülkesi liderlerinin AB-Türkiye göçmen anlaşmasını kabul ettiğini belirtti
AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmayla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, AB liderlerinin sığınmacı anlaşmasına onay verdiklerini söyledi. Sipila Türkiye ile varılan anlaşmanın tatmin edici olduğunu da belirtti.
AB kaynaklarına göre üzerinde uzlaşıya varılan konular şunlar:
-33 nolu başlık haziranda müzakereye açılacak.
-Türkiye'nin projelerine bir hafta içinde finansman sağlanacak.
-Türkiye sığınmacıları 2-3 günde geri almaya başlayacak.
-Vize serbestisi için kriterler nisan sonuna kadar tamamlanacak
AB ve Türkiye arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve sığınmacı krizinin çözümü için yürütülen görüşmelerde, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde bir faslın açılmasını da içeren yeni bir teklif hazırlandı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel'deki AB Zirvesi kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla yaptığı görüşmenin ardından yeni bir teklif hazırlayarak, 28 AB üyesi ülkenin liderlerinin onayına sundu.
33 nolu fasıl açılacak
Bir AB yetkilisinden edinilen bilgiye göre, üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması amacıyla "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33 nolu fasıl, 30 Haziran'da sona erecek Hollanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında açılacak.
20 Mart'tan sonra sığınmacılar Türkiye'ye geri gönderilecek
Teklifte, kaçak göçle mücadele amacıyla Türkiye'nin Yunan adalarından sığınmacıları geri almaya başlayacağı tarih de belirlendi. 20 Mart'tan sonra Türkiye'den Yunan adalarına geçen sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesi söz konusu olacak. Geri göndermeler, yasal sürecin ardından başlayacak.
3 milyar euroluk yardımın kullanılması hızlandırılacak
Metne göre, AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar yapacağı 3 milyar euroluk yardımın kullanılması hızlandırılacak. Bu kapsamda paranın harcanacağı projeler bir hafta içerisinde belirlenecek.
Rum Kesimi'nden onay
Öte yandan Avrupa Birliği'nden bir diplomat, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nicos Anastasiades'in, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üzerinde uzlaşılan göçmen anlaşmasının son taslağını kabul ettiğini AB üyesi ülkelerin liderlerine bildirdiğini söyledi.
Anastasiades daha önce Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ne tanımaması halinde anlaşmayı veto edeceğini söylemişti.
Tusk da anlaşmayı duyurdu
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ve Türkiye arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve sığınmacı krizinin çözümü için yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Tusk, Twitter hesabındaki açıklamasında, "AB devlet ve hükümet başkanları ile Türkiye Başbakanı, AB-Türkiye ortak açıklamasını oybirliğiyle onaylandı" dedi.
Başbakan Davutoğlu: 'Bugün tarihi bir gün'
Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin ile AB Suriye sığınmacıları konusunda vardığı anlaşmaya ilişkin ilk açıklaması, "Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugün Türkiye'de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık." şeklinde oldu.
David Cameron: 'Fark yaratacak bir plana sahibiz'
İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye ile AB arasında iş birliğinin güçlendirilmesi ve sığınmacı krizinin çözümü için yürütülen görüşmelerde varılan anlaşmaya ilişkin, "Bu krizde ilk defa olarak, doğru ve tam bir şekilde uygulanması halinde fark yaratacak bir plana sahibiz." diye konuştu.
Jean-Claude Juncker: 'Yoğun müzakereler yürüttük'
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile anlaşmaya varılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Juncker, “Son aylarda, günlerde ve saatlerde, Türk dostlarımızla yoğun müzakereler yürüttük. Bu görüşmelerimiz zorluydu ancak dürüst bir şekilde yürütüldü” ifadelerini kullandı.