AB: Türkiye yasadışı göçü önleyemiyor
AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, Türk yetkililerden yasadışı göçün önlenmesi konusunda ayrılan Katılım Öncesi Yardım Aracı miktarının yetersizliği hakkında bir tepki almadıklarını belirtti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL – AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin hala, AB standartları doğrultusunda kapsamlı bir uluslararası göç yönetim sistemini işletme kapasitesi ve tam bir fiziksel, kurumsal ve yasal çerçeveden yoksun olduğunu bildirdi. Füle, yasadışı göçün önlenmesi konusunda ayrılan Katılım Öncesi Yardım Aracı miktarının yetersizliği konusunda Türk yetkililerden bir görüş almadıklarını belirtti.
Avrupa Parlamentosu’nun Yunanistan kökenli parlamenteri Georgios Papanikolau, verdiği yazılı soru önergesinde AB Bakanı Egemen Bağış’ın bir süre önce Yunanistan'ın Türkiye ile ilgili eleştirilerinin adresinin Türkiye değil Brüksel olması gerektiği iddialarına değindi. Bakan Bağış’ın "Yunanistan'ın AB üyesi ülke olarak Brüksel'de diğer 26 ülkeyi de ikna ederek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vize politikalarının ne kadar saçma, hukuksuz, mantıksız olduğunu anlatması gerektiği" yolundaki sözlerini hatırlatan Papanikolau, Bağış’ın bir demecinde Yunanistan’a yasadışı göçü önlemek üzere sınırları kontrol etmek için yeterli fon bulunmamasından şikâyet ettiğini öne sürdü. Papanikolau "Türkiye’den yasadışı göçün üstesinden gelmek için ayrılan Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın yetersizliği konusunda bir eleştiri aldınız mı?" sorusunu yöneltti.
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise Papanikolau’ya şu yanıtı gönderdi:
"Türk yetkililer Komisyonla resmi temaslarında Türkiye’nin Yunanistan ile olan sınırındaki büyük göç baskısına işaret ediyorlar. Türkiye hala, AB standartları doğrultusunda kapsamlı bir uluslararası göç yönetim sistemini işletme kapasitesi ve tam bir fiziksel, kurumsal ve yasal çerçeveden yoksun bulunmaktadır. Katılım öncesi Yardım Aracı, Dönüşüm Yardımı ve Kurum oluşturma bileşenleri çerçevesinde AB, 2011-2013 dönemi için adalet, iç işleri ve temel haklar konusunda 440 milyon euro tahsis etmiştir. Bunun yüzde 17’si Türkiye için ayrılmıştır. Bu konuların AB ve Türkiye için taşıdığı önem karşısında fonun bir kısmı, yasa dışı göçü engelleme kapasitesini güçlendirmeyi ve Türkiye’de barınmayı daha da iyileştirmeye yönelik entegre bir sınır yönetim sisteminin kurulmasını desteklemeyi hedefleyen projeler için ayrılmıştır."
Yasadışı göç konusunun Katılım Öncesi Yardım Aracı finansal yardımının öncelikleri arasında bulunduğunu kaydeden Füle, "Komisyon öngörülen miktarların yetersiz olduğuna ilişkin bir Türkiye’den tepki almamıştır" dedi.