AB ülkeleri mülteciler konusunda başarısız

Suriyeli mülteciler konusunun çoktan insani bir kriz halini aldığını belirten BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, ve AB ülkeleri bu konuda başarısız olduğunu ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin başkenti Washington'da, Suriyeli mültecilerin durumunun tartışıldığı panelde konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, dünyanın 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük mülteci krizi ile karşı karşıya olduğunu ve başta AB ülkeleri olmak üzere uluslararası toplumun bu konuda başarısız bir sınav verdiğini söyledi. 

Guterres, ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun Washington'da düzenlediği "Suriyeli Mülteciler Krizine Küresel Bir Karşılık" başlıklı panele katıldı. 

Panelde yaptığı konuşmada Guterres, küresel bir mülteci kriziyle karşı karşıya olunduğunu kaydederek, bu krizlerin dünyanın birçok yerinde güvenlik, entegrasyon ve kültürel çeşitlilik bağlamında yeni meydan okumalara zemin hazırladığını vurguladı. Bu meydan okumaları sadece güvenlik tedbirleriyle göğüslemenin mümkün olmadığını ifade eden Guterres, uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk aldığı küresel bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 

Bundan beş yıl önce, günde 11 bin insanın çatışmalar dolayısıyla yer değiştirmek zorunda kaldığını, 2014'te ise bu rakamın 42 bin düzeyine yükseldiğini hatırlatan Guterres; Suriye dışında Myanmar, Afganistan, Sudan, Yemen, Irak ve daha birçok ülkede mülteci sorununun arttığını dile getirdi. 

'AB ülkeleri başarısız'

Özellikle Suriyeli mülteciler sorununun giderek çözülmesi daha zor bir mesele haline geldiğini ve son dönemde Avrupa'ya doğrudan yansıdığını anlatan Guterres, "Bu sorun çoktan insani bir kriz halini aldı ve AB ülkeleri bu konuda başarısız oldu" ifadelerini kullandı.  

Tüm dinlerde barışın ana tema olmasına rağmen özellikle gençlerin gelecek umutlarının azaldığı noktada "dini aşırılıkların" bu insanları maniple edebildiğini kaydeden BM Yüksek Komiseri Guterres, terörün bir dinle ilişkilendirilmesinin ise çok yanlış olduğunu vurgulayarak, "Her dinin mensupları arasında aşırılıkçılar vardır. İslam kadar Hıristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm ve son dönemde Myanmar'da gördüğümüz üzere Budizm mensupları arasından da aşırılıkçılar çıkıyor. Bu hususta bir dini değil, terör eylemlerini yapanları suçlamalıyız" şeklinde konuştu. 

Guterres, Suriye'deki krizin, bugünkü en önemli mülteci sorununa kaynaklık ettiğini belirterek "Suriyeli mültecilerin yükünü en çok da Türkiye, Lübnan ve Ürdün kaldırıyor. Bu durumun aynı şekilde devam etmesi mümkün değil. Eğer uluslararası toplum, bu üç ülkenin üzerindeki mülteci yükünü almakta isteksiz davranmaya devam ederse, bu sorunun bir yerde patlaması kaçınılmazdır" dedi. 

Suriye'deki krizin sona ermesi için bu konudaki paydaşların bir araya gelmelerinin önemine işaret eden Guterres; ABD, Rusya, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'ın ortak bir nokta bulamadığı bir ortamda sorunun çözülmesinin zorluğuna vurgu yaptı. Guterres, özellikle ABD ile Rusya'nın nasıl bir anlaşma noktası bulabileceğinin belirleyici olacağını kaydetti. 

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'nde paylaştığı Suriye raporunda, ülkedeki insani yardıma muhtaç kişi sayısının 13,5 milyona ulaştığını söylemişti. O'Brien, "Suriye'de insani yardım ve korunmaya ihtiyacı olan insan sayısı 13,5 milyona ulaştı. Son 10 ayda bu rakam 1,2 milyon kişi arttı. Yardıma ihtiyacı olanlardan en az 6 milyonu çocuk" diye konuşmuştu.