AB ve ABD Ukrayna'ya yardım planı hazırlıyor

Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Ashton, AB ve ABD'nin Ukrayna'yı geçiş dönemi süresince desteklenmeyi amaçladıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton, AB ve ABD'nin Ukrayna'ya kısa vadeli finansal yardım için bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Ashton, Wall Street Journal gazetesiyle yaptığı söyleşide, paketin ülkenin bir geçiş dönemi süresince desteklenmesini amaçladığını söyledi. Bu süre içinde geniş katılımlı bir geçiş hükümeti, siyasi ve ekonomik reformları devreye sokacak ve  gelecek yıl için planlanan cumhurbaşkanı seçiminin hazırlıklarını yapacak.
              
Gazetenin haberine göre AB ve ABD'nin hazırladıkları "Ukrayna Planı" için Ashton, "(Plan) durumu iyileştirmek için ekonominin değişik bölümlerinde neler yapmamız gerektiğine
eğiliyor" dedi.
              
Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich'in AB ile ticari işbirliği anlaşmasını Kasım ayında iptal ederek ekonomik ilişkilerde yönünü Rusya'ya dönmesi üzerine ülkede geçen ay başlayan yaygın protesto eylemlerinde şiddet olayları yaşanmıştı.
              
Rusya Ukrayna'ya 15 milyar dolarlık bir ekonomik yardım paketi vaat etti. Ancak protestocuların ısrarı üzerine Mykola Azarov'un geçen hafta başbakanlıktan istifası üzerine Rusya
Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmayı yürürlüğe koymadan önce yeni Ukrayna hükümetinin kurulmasını bekleyeceğini söyledi.
              
Ashton AB-ABD yardım paketinin miktarının henüz belirlenmediğini,  ancak "miktarın küçük olmayacağını" söyledi.
 

Habere göre Ashton, AB'nin daha önce hazırladığı yardım paketlerinde olduğu gibi Ukrayna'nın Uluslararası Para Fonu ile anlaşması şartının aranmayacağını söyledi.

Ashton'un geçen hafta temaslar yaptığı Kiev'e yarın yine gitmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir