AB Zirvesi başladı

Zirvenin en önemli gündem konusu 'küresel krizle mücadele yöntemleri'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanları, küresel krizle mücadele yöntemlerini tartışmak için toplandı.

Her geçen gün işsizliğin ve ekonomik durgunluğun arttığı, piyasaların kötüleştiği ve karamsar beklentilerin güçlendiği bir dönemde açıkladıkları ulusal ekonomiyi teşvik paketleriyle korumacılığa yönelerek birbirlerini tedirgin eden AB üyeleri, dayanışma ve ortaklık ruhunun küresel kriz döneminde de korunması yönünde kararlar almaya çalışacak.

AB Komisyonu, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İsveç ve İngiltere gibi üyelerin açıkladığı oto üreticilerine yardım paketlerinin AB iç pazarının işleyişini ve rekabeti ihlal edip etmediğini inceliyor. Dönem başkanı Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere, iç talepleri yeterli olmasa da ucuz işçilik avantajıyla son yıllarda birçok otomobil fabrikasının üretime geçtiği Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, Batı Avrupa'nın ekonomik milliyetçiliğe yönelmesinden ve yerli üretimi teşvik girişimlerinden rahatsızlık duyuyor.

AB liderleri, iflas sınırında olan Doğu Avrupa ülkelerinin ve emlak sektörü başta olmak üzere buraya yaklaşık 1,3 trilyon dolar kredi akıtan Batı Avrupa bankalarının kurtarılması konusunu da ele alacak. Erste Bank ve diğer bankaları aracılığıyla Ukrayna, Sırbistan, Macaristan, Romanya ve diğer kırılgan ülkelere gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 70'inden fazla kredi açan Avusturya, kendisinin de iflasa sürüklenmemesi için AB'nin Orta ve Doğu Avrupa'ya kurtarmasını istiyor. Bölgedeki olası bir çöküşten İtalya, İrlanda, Fransa, Belçika, Almanya ve İsveç bankaları da olumsuz etkilenecek.

Zirvede ortak para euro Bölgesine dahil olmalarına rağmen borçlarını çevirmekte zorlanan İrlanda, Yunanistan, Avusturya ile para birimleri hızla değer kaybeden Letonya, Litvanya, Macaristan ve İngiltere gibi mali göstergeleri alarm veren AB üyelerinin kurtarılması da gündeme gelecek. AB içinde küresel krize en iyi direnç gösteren Almanya ve Fransa'nın en azından Euro Bölgesi'nin İrlanda başta olmak üzere zor durumdaki üyelerini kurtarması seçeneği üzerinde duruluyor.