AB'de 880 bin "köle"

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 880 bin kişinin köle koşullarında çalıştırıldığına dikkat çeken rapor, Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 880 bin kişinin köle koşullarında çalıştırıldığına dikkat çeken rapor, Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından kabul edildi. 

Hristiyan Demokrat İtalyan parlamenter Salvatore Iacolino tarafından hazırlanan raporda, AB ülkelerinde 880 bin kişinin köle şartlarında çalışmaya zorlandığına işaret edilerek, bunların yüzde 30'unun seks kölesi, yüzde 70'inin ise iş gücü olarak kullanıldığına dikkat çekiliyor.  

AB içinde 3 bin 600 organize suç örgütünün faaliyet gösterdiğinin ve organize suçun giderek küresel ekonomik aktöre benzemeye başladığı belirtilen raporda, yasa dışı faaliyetlerin AB ve dünya ekonomisine yıllık maliyetinin 670 milyar avro olarak hesaplandığının altı çiziliyor. İnsan ve organ kaçakçılığı, seks köleliği gibi yöntemlerle elde edilen karın yıllık 25 milyar avro olduğu kaydedilen raporda, sigara kaçakçılığı nedeniyle devletlerin karşı karşıya kaldığı vergi kaybının 10 milyar avro olduğu ifade ediliyor. Raporda, organize suç örgütlerinin kaçak küçük ateşli silah ticaretinden 130-250 milyon avro arası gelir elde ettikleri, AB içinde 10 milyon kaçak silah bulunduğu vurgulanıyor. 

Raporun kabul edilmesinden sonra konuşan Iacolino, "Terörizmle mücadelede olduğu gibi organize suçla mücadele için de uzman savcılara, istihbarat birimlerine ihtiyacımız var" dedi. 

Hristiyan Demokrat Fransız parlamenter Veronique Mathieu Houillon da organize suçla etkili mücadele için ulusal sınırların aşılması gerektiğinin altını çizdi. 

Sosyalistler ve Demokratlar Grubu'ndan Sloven parlamenter Tanja Fajon ise mafyanın "İtalyan fenomeni" olmaktan çıkarak tüm Avrupa'ya yayıldığını belirterek, "Mevcut krizi besleyen ve dokunaçları tüm üye ülkeleri sarmış ahtapota benzeyen bir Avrupa mafyasıyla karşı karşıyayız" dedi. 

Iacolino, konuyla ilgili 2014-2019 Avrupa Eylem Planı'nın uygulanması çağrısında bulunarak, önceliklerden bazılarını banka hesaplarının gizliliğine son verilmesi, vergi cennetlerinin ortadan kaldırılması, internet üzerinden işlenen suçlara uygun cezalar verilmesi, insan ticaretinin ve zorla çalıştırmanın ortadan kaldırılması olarak sıraladı.