AB'de ele geçirilen eroin düşerken Türkiye'de 3 kat arttı

Avrupa uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı izleme merkezinin yıllık raporu açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (AUUBİM), AB'de ele geçirilen eroin miktarı 2001-2006 yılları arasında düşerken, Türkiye'deki miktarın 3 kat arttığını belirtti.

Türkiye'nin de üyesi olduğu, merkezi Lizbon'da bulunan AB ajansı AUUBİM'in 2006 verileriyle hazırladığı yıllık raporda, Türkiye, veri eksikliği nedeniyle uyuşturucu kullanımıyla ilgili istatistiklere dahil edilmedi.

Raporda, geçiş ülkesi olması nedeniyle Türkiye'de uyuşturucuyla ilgili suçlarda dağıtım ve satışın payının yüzde 52'ye ulaştığı belirtildi. Uyuşturucu arzıyla ilgili suçların yüksek oranda olduğu diğer Avrupa ülkeleri, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Norveç olarak sıralandı.

Türkiye'nin 2006 yılında 20 milyon "Captagon" adlı amfetamin hapı ele geçirdiğini rapor ettiğini bildiren AUUBİM, "Bulgaristan ve Türkiye tarafından sıklıkla rapor edilen amfetamin hapı üretiminin, büyük ölçüde Yakın ve Orta Doğu'daki pazar ülkelere ihracata yönelik olduğunun sanıldığını" açıkladı. Raporda, Avrupa ele geçirilen "Ecstasy" haplarında ilk sırada yer alan Hollanda'yı İngiltere, Türkiye, Fransa ve Almanya'nın izlediği belirtildi. Raporda, 2006 yılında dünyada ele geçirilen eroin ve morfinde Türkiye'nin yüzde 10'la 3'üncü sırada yer alırken, Pakistan'ın yüzde 34, İran'ın yüzde 20 ve Çin'in yüzde 6 payı bulunduğuna işaret edildi.

AUUBİM, 2006'da Avrupa'da 48 bin 200 vakada 19,4 ton eroin ele geçirilirken, bunun 10,3 tonunun Türkiye'de yakalandığını bildirdi. Raporda, "AB'de el konulan eroin miktarı, 2001 ve 2006 yılları arasında genel bir düşüş sergilemiştir. Buna karşın Türkiye'de ele geçirilen miktar, bu dönemde neredeyse üç kat artmıştır" denildi.

Avrupa uyuşturucu raporunda, yasadışı eroin imalatında kullanılan asetik anhidrid maddesine 2006 yılında en fazla el konulan ülkeler, 9 bin 900 litreyle Rusya, 8 bin 800 litreyle Kolombiya ve 3 bin 800 litreyle Türkiye şeklinde sıralanırken, dünya toplamının 26 bin 400 litreye ulaştığı belirtildi.

Raporda, "Kahverengi eroinin perakende satış fiyatı, 2006'da Türkiye'de gram başına 14,5 eurodan İsveç'te gram başına 110 euroya kadar değişmekle beraber, çoğu Avrupa ülkesi, gram başına 30-45 euro aralığında fiyatlar rapor etmiştir. Birçok ülkenin bildirimde bulunmadığı beyaz eroinin fiyatı ise 27-110 euro arasında değişmektedir" ifadesi kullanıldı.