AB'den 200 milyar euroluk teşvik paketi
Paketin 30 milyar eurosu AB ortak bütçesinden ve Avrupa Yatırım Bankası kredilerinden aktarılacak
BRÜKSEL - AB liderleri, küresel finansal krizle birlikte durgunluğa giren Avrupa ekonomisini canlandırmak için hazırlanan 200 milyar euroluk teşvik paketini onayladı.
AB gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,5'ine karşılık gelen teşvik paketinin 170 milyar eurosu üye devletlerin ulusal teşvik paketlerinin toplamı anlamına gelirken 30 milyar eurosu AB ortak bütçesinden ve Avrupa Yatırım Bankası kredilerinden aktarılacak.
Zirvede Almanya'nın ısrarıyla teşvik paketinin ''en az 200 milyar euro olması'' yerine ''200 milyar euro civarında olması'' konusunda uzlaşma sağlandı.
İklim değişikliği paketi
AB zirvesinin diğer önemli gündem maddesi iklim değişikliği paketi de yumuşatılarak kabul edilirken elektrik üretiminde kömüre bağımlı olan Polonya ve Romanya gibi eski Doğu Bloku ülkeleriyle kilit sektörlerinin rekabet gücünü kaybetmesini istemeyen Almanya ve İtalya'ya önemli tavizler verildi.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun ''dünya üzerindeki en iddialı bağlayıcı iklim değişikliği paketi'' olarak tanımladığı anlaşma, 1990 yılındaki düzeyi baz alınarak 2020 yılına kadar karbondioksit başta olmak üzere sera etkisi yaratan gazların salınımının yüzde 20 düşürülmesi, yüzde 20 enerji tasarrufu ve toplam enerji kullanımında yenilenebilir enerji payının yüzde 20'ye yükseltilmesini zorunlu hale getiriyor.
"Türkiye özel fırsatlar sunuyor"
Öte yandan AB zirvesine sunulan ''(Askeri) Kapasitenin Güçlendirilmesi Deklarasyonu''nda, mevcut ve gelecekteki tehditlere cevap verebilmesi için ''gelecek yıllarda AB'nin büyük bir operasyonda, 60 gün içinde 60 bin askeri konuşlandırma kapasitesine ulaşması gerektiği'' vurgulanarak, AB'nin yakın coğrafyasındaki sorunların çözümünde ''bölgesel oyuncuların bir araya getirilmesi gerektiği'' anlatıldı.
Belgede, ''Türkiye, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar bölgede artan oranda önemli rol oynuyor. Medeniyetler İttifakı yoluyla yapılan da dahil olmak üzere Türkiye ile birlikte çalışmak özel bir fırsat sunuyor'' deniliyor.
"Gidik geçerliliğini korudu"
Dışişleri Bakanlığı, AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Başkanlık sonuçlarında, 2008 ve 2007 GİDİK sonuçlarının temel alındığının görüldüğünü, Bakanlığın, bu konuda daha önce açıkladığı görüşü koruduğunu bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, 10 Aralık 2007'de kabul edilen ve 14 Aralık 2007 tarihinde AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde onaylanan GİDİK (Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi) sonuçları hakkında Bakanlığın görüşünün ve tepkisinin o tarihte yapılan bir açıklama ile dile getirilmiş olduğu anımsatıldı. Açıklamada, ''12 Aralık'ta yayınlanan Aralık 2008 AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Başkanlık Sonuçlarında da, esas olarak 2008 ve 2007 GİDİK sonuçlarının temel alındığı görülmektedir'' denilerek, ''geçtiğimiz yıl Bakanlığımızca yapılan açıklamada belirtilen hususlar Aralık 2008 GİDİK ve AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Sonuçları bakımından da geçerliliğini korumaktadır''denildi.