AB'den Obama'ya 'Guantanamo' konusunda bir dizi soru
ABD'nin bir daha Guantanamo tarzı bir tutukevi açmayı düşünüp düşünmediği, diğer gözaltı merkezlerinin durumu sorular arasında bulunuyor
WASHINGTON - Avrupa Birliği, Obama yönetimine Guantanamo'daki tutukevi konusunda bir dizi kapsamlı soru iletti.
ABD'nin, tutukevi kapatıldıktan sonra tutsaklardan bazılarını kabul etmeleri yönündeki isteğini değerlendiren AB üyesi ülkeler adına AB Komisyonu'nun adalet ve güvenlikten sorumlu başkan yardımcısı Jacques Barrot ve dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin İçişleri Bakanı Ivan Langer, ABD Adalet Bakanı Eric Holder'a bir dizi kapsamlı soruyu içeren dosyayı sundu.
ABD'nin bir daha Guantanamo tarzı bir tutukevi açmayı düşünüp düşünmediği, ABD'nin diğer gözaltı merkezlerinin durumu, güvenlik riskleri ve tutsaklar hakkındaki detaylı bilgiler de sorular arasında bulunuyor.
Barrot, görüşmelerin, ABD yönetiminin geçmişteki uygulamalarından net bir şekilde vazgeçme niyetinde olduğunu gösterdiğini söyledi.
Langer, Amerikalı yetkililerin AB ülkelerinin tutsakları kabul etmesi için ABD'nin yapması gerekenleri belirtmediğine dikkati çekerken Barrot, "Holder'a net bir mesaj verdik. Buraya dinlemeye ve gerekiyorsa yardım eli uzatmaya geldik" diye konuştu.
Langer, "Tutsakları kabul etme kararını AB değil, ülkelerin kendileri verecektir" dedi, ancak üye ülkelerden 23'ünde pasaportsuz geçiş yapıldığını hatırlatarak, AB genelinde oluşabilecek güvenlik risklerine işaret etti.
Her iki yetkilinin, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg ile görüştüğü ve Steinberg'in kendilerine, terörle mücadele için işbirliği belgesinin oluşturulması önerisini sunduğu belirtildi.
ABD başkanı Barack Obama, ocak ayında, tartışmalı tutukevinin bir yıl içinde kapatılacağını ve tutsakların büyük bölümünü, kendi ülkeleri dışındaki ülkelere göndermek istediklerini açıklamıştı.
Bugüne kadar bazı Avrupa ülkeleri tutsakları kabul edeceğini bildirdi
11 Eylül saldırılarından sonra George Bush yönetimi döneminde açılan Guantanamo'daki tutukevinde yaklaşık 250 tutsak bulunuyor.