AB'den yine havuç-sopa taktiği

Füle, "Türkiye ve Kıbrıs Rum kesimi arasındaki sorunlarda herhangi bir ilerleme sağlanmasının Türkiye'nin AB müzakerelerini hızlanmasını sağlayacağını" ileri sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin AB sürecinde Kıbrıs sorunu nedeniyle "tren kazası" yaşanabileceği ihtimalini yeniden gündeme getirdi.

Füle, İlerleme Raporu'nun yayımlanmasının ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin, katılım müzakerelerinde yeni ertelemelerden, ivmeyi kaybetmeden ve hatta bazılarının bahsettiği tren kazasından kaçınmak için 'Ek Protokol' yükümlülüklerini hayata geçirmesinin (limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmasının) bu kez gerçekten aciliyet arz ettiğini" söyledi.

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde Kıbrıs engeli nedeniyle yaşanan "acılı süreçte" geriye açılabilecek 3 fasıl kaldığını belirten Füle, sorunun aşılması için Türkiye ile gizli görüşmeler yaptığı yönündeki haberleri yalanlamadı.

Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin hızının kimseyi tatmin etmediğini belirten Füle, "Her dönem başkanlığında bir fasıl açılıyor. Şu anda kasım başındayız ve ben size, bu yıl sonuna kadar 1 fasıl açılacağının garantisini veremiyorum" dedi.

Türkiye'nin katılım müzakerelerinin hızlandırılmasını isteyen Füle, üye ülkelerin Türkiye'ye verdikleri sözlere bağlı kalmalarının AB'nin stratejik çıkarına olduğunu dile getirdi.

Füle, "Türkiye ve Kıbrıs Rum kesimi arasındaki sorunlarda herhangi bir ilerleme sağlanmasının Türkiye'nin AB müzakerelerini hızlanmasını sağlayacağını" ileri sürdü.

Stefan Füle, AB'nin, Türkiye'nin dış politikadaki etkisinden faydalanabilmesi için katılım müzakerelerinin ilerletilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sosyalistler:  Kararsız söylemi terk edin

Bu arada Avrupa Parlamentosu'nun ikinci büyük siyasi grubu Sosyalistler, AB'nin Türkiye'nin üyeliği konusundaki kararsız söylemi terk etmesi gerektiğini belirtti.

Sosyalist gruptan yapılan açıklamada, "Türkiye, AB'ye katılmaya aday ülke olarak birçok alanda ilerleme sağladı. Son dönemdeki anayasa değişikliğiyle askeri yargının görev alanı kısıtlanırken kişisel verilerin korunması güvence altına alındı. Buna karşın Türk toplumunda geniş uzlaşmaya hazırlanacak yeni bir anayasa, Avrupa standartlarını yakalamanın ön şartıdır" denildi.

Sosyalistler, "AB'nin kararsız söylemi terk ederek ve AB'yle bütünleşme yolunda yardımcı olarak Türkiye'ye açık bir mesaj göndermesi gerektiğini" vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir