AB'ye sokmamak yükselişini engellemez

Financial Times'daki makalede, "AKP kendi otoriter eğilimlerini sergiliyor. Türkiye'yi AB'ye sokmamak, onun yükselişini engelleyemez" ifadelerine yer verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Financial Times gazetesinde yer alan makalede "Türkiye üye olmasa da yükselişi engellenemez" ifadesi kullanıldı.

Financial Times gazetesi yazarı Philip Stephens, "Türkiye Eski Avrupa'ya meydan okuyor" başlıklı makalesinde Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini değerlendirdi.

"Türkiye'nin siyasi olarak baskıcı ve ekonomik olarak geri olduğu günlerde, hayatın Paris ve Berlin'deki bazı Avrupalılar için daha kolay" diyen Stephens, Türkiye'ye uyumlu bir NATO üyesi olarak Avrupa'nın doğu cephelerinden birini bekleme görevi biçildiğine dikkat çekiyor.

"AKP kendi otoriter eğilimlerini sergiliyor"

Üyelik müzakerelerinde Türkiye'nin de çeşitli sorunları olduğunu belirten Stephens'a göre, Türkiye'de askeri yönetim devri geride kaldı. Ancak, siyaset ve güvenlik düzeni karanlık bir taraf barındırmaya hala devam ediyor.

Yargı sistemi mükemmel olmaktan çok uzakta olduğunu, AKP'nin kendi otoriter eğilimlerini sergilediğini belirten Stephens makalesinde Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini şöyle açıklıyor: "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam entegrasyonu onlarca yıl alabilir. Türkiye'yi içeri sokmamak, onun yükselişini engelleyemez. Sadece daha uzağa itilmesine neden olur. Avrupa'nın önünde basit bir seçim var: Ya gücünü paylaşacak, ya da bu gücün elinden kayıp gitmesini izleyecek."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir