AB'ye yeni adaylar

AB Konseyi Başkanı Rompuy, Arnavutluk'un aralık ayında 'aday ülke' statüsü alabileceğini söylerken, AB Komisyon üyesi Füle ise Makedonya'nın AB'den müzakere tarihi beklediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 


BRÜKSEL - AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, üyelik müzakerelerine başlamak için 3 yıl önce başvuran Arnavutluk'a, "Aralık ayında aday ülke satüsü alabilirsin" mesajını verdi.
Temmuz ayında görevi devralan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani'yle bir araya gelen Van Rompuy, düzenlenen ortak basın toplantısında, Arnavutluk'un aday ülke statüsü için yaptığı başvuruyla ilgili AB Komisyonu tavsiye kararının ekim ayında açıklanacağını ve konunun aralık zirvesinde AB liderlerinin önüne geleceğini belirtti. Van Rompuy, "Bu hedef doğrultusunda 2012 yılında hala iyi ilerleme sağlayabilirsiniz" dedi.

Van Rompuy, Arnavutluk'ta siyasi reformların devamını talep ederek, "Yolsuzluk ve örgütlü suçlarla mücadele dahil hukukun üstünlüğüne saygı hayati önem taşıyor" ifadesini kullandı.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nişani ise AB reformlarında önemli mesafe aldıklarını ama önlerinde daha büyük zorluklar bulunduğunu belirterek, kararlılık mesajı verdi.

Nişani, bölgesel barış ve istikrara katkı yapmayı sürdüreceklerini ve iyi komşuluk ilişkilerine bağlı kalacaklarını vurguladı.

Füle'nin açıklaması

[PAGE]

Füle'nin açıklaması

AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, müzakere için Makedonya'nın tüm komşularla ilişkilerini iyileştirmesi gerektiğini ifade ederken, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ise yıl sonuna kadar AB'den müzakere tarihi beklediklerini söyledi.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te temaslarda bulunan Stefan Füle, başbakan Nikola Gruevski ile görüştü. Gruevski ve Füle, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Stefan Füle, burada yaptığı açıklamada, Makedonya'nın daha önceki raporlarda da müzakere için tavsiye aldığı fakat raporun olduğu gibi geçmediğini hatırlattı. Yunanistan ile isim konusunda yaşanan soruna değinen Füle, "Tüm komşularla ilişkilerinizi iyileştirmeniz gerekiyor" dedi.

Makedonya'nın katılım sürecinde yaptıklarını değerlendiren Füle, "Oyunun kuralları net. Komisyon şu anda ülkenizin katılımıyla ilgili kriterler ve performanslar hakkında objektif bir rapor hazırlıyor. Katılım Öncesi Yüksek Düzeyde Diyalog ve hükümetin çabalarıyla değerlendirme pozitif olacaktır" diye konuştu.
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de açıklamasında daha çok elde edilen başarılar ve Yunanistan tarafından konulan veto üzerinde durdu. Stefan Füle ile beraber, AB ve Makedonya arasındaki Katılım Öncesi Yüksek Düzeyde Diyalog'un un üçüncü toplantısını yaptıklarını belirten Gruevski, geride kalan altı aylık süreçte Makedonya ile Avrupa Komisyonu arasında yoğun ve verimli bir dönem olduğunu, gerçekleştirdikleri reformların da buna pozitif katkı yaptığını söyledi.

"Harcanan çaba isim sorununun gölgesinde kalmamalı"

Mart ayında kendilerin verilen beş ana başlıklı yol haritasında önemli gelişme kaydettiklerini, Katılım Öncesi Yüksek Düzeyde Diyalog çerçevesinde öncelikli hedeflerine ulaştıklarını söyleyen Gruevski, hükümet olarak yaptıkları çalışmaların ekim ayında yayınlanacak Makedonya İlerleme Raporu'nda yer alacağından şüphesi olmadığını ifade etti.

Komşu ülkelerle ilişkilerine de değinen Gruevski, bu konuda Makedonya'nın gösterdiği iyi niyet ve komşularla iyi ilişkilerin sürdürülmesi için harcadığı çabanın, Yunanistan'la isim sorununun gölgesinde kalmaması gerektiğini belirtti. Gruevski, "Biz bu sorununun BM çerçevesinde en kısa sürede çözülmesini istiyoruz. Ancak ne yazık ki son bir yılda neredeyse hiçbir temas kurulmadı. Makedonya hükümeti Yunanistan ile ilişkilerin her alanda gelişmesi için çaba harcıyor. Yunanistan hükümetine temasların hızlandırılarak açık sorunların çözümü için çağrıda bulunduk. Biz tüm komşularımızla iyi ilişkiler istiyoruz" diye konuştu.
"Makedonya olarak yılsonuna kadar AB'den müzakere tarihi istiyoruz" diyen Gruevski, böyle bir kararın Makedonya'nın Avro-Atlantik kurumlara üyeliği konusunda güvenilirliğini artıracağını söyledi.
Üsküp'teki temaslarını sürdüren Füle'nin, parlamentodaki Makedon ve Arnavut ana muhalefet partileriyle de bir araya gelmesi öngörülüyor.

AB'ye tam üyelik başvurusunu 22 Mart 2004'te yapan Makedonya, bu süreçte üye ülkelerden Yunanistan ile "isim krizi" nedeniyle sorun yaşıyor. Makedonya'nın, Yunanistan'daki bir bölgeyle aynı adı taşıması, AB üyeliği sürecinde Yunanistan'ın müzakereleri tıkamasına neden oluyor.