Abbott devlet televizyonunu eleştirdi

Başbakan Abbott, devletin finanse ettiği Avustralya Yayın Kurumu ABC'yi yaptığı yayınlardan dolayı "herkesin yanında ama Avustralya'nın değil" diyerek eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE  - Avustralya Başbakanı Tony Abbott, devlet tarafından finanse edilen Avustralya Yayın Kurumu ABC'yi yaptığı yayınlardan dolayı "Avustralya dışında herkesin yanında olmakla" eleştirdi.  

ABC tarafından yayınlanan sığınmacılarla ilgili haberler ve eski Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) sistem analisti Edward Snowden tarafında sızdırılan belgelerin televizyonda yayınlaması, Başbakan Tony Abbott'un katıldığı bir radyo programında eleştiri konusu oldu.  

Abbott, 2GB radyosunda yayınlanan röportajında, ABC'yi Avustralya ile ilgili haberlerde aceleci davranmakla suçladı. Avustralya tarafından finanse edilen ABC'nin Avustralya'ya karşı yayın yaparken biraz daha "şefkatli" olması gerektiğini söyleyen Abbott, "Avustralya'yı eleştirmek için çok hazırlar" dedi. 

"Üzgünüm ve endişeliyim"   

Avustralya'nın Liberal Partili Başbakanı Tony Abbott, ABC'nin Edward Snowden'in sızdırdığı belgeleri hemen yayınladığını belirterek, "Üzgünüm ve endişeliyim" dedi. 

Çok güçlü deliller varsa ABC'nin de diğer kanallar gibi haber yapabileceğini belirten Abbott, "Fakat Avustralya'yı yargılamakta bu kadar aceleci davranmamalı" şeklinde konuştu. 

Abbott'ın eleştirisine neden olan bir başka konu da ABC'de yayınlanan sığınmacılar ve Endonezyalı yetkililerin dinlenmesi konusundaki haberler oldu, Haberler daha önce iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuştu. Avustralya Deniz Kuvvetleri'nin sığınmacıların ellerindeki yanık izlerine kasten sebep oldukları sığınmacılar tarafından ifade edilmiş ve bu haberler de ABC'de yayımlanmıştı. Sığınmacıların ellerindeki yanık izlerini Endonezya yetkilileri de doğrulamış ama nasıl olduğu konusunda bir açıklama yapılmamıştı. 

Avustralya hükümeti ve Deniz Kuvvetleri, yanık izlerine kendilerinin sebebiyet verdiğini kesin bir dille yalanlıyor. Sığınmacılar ise ellerindeki yanık izlerinin Avustralya Deniz Kuvvetleri'ne ait botların sıcak motorlarını tutmalarından kaynaklandığını iddia ediyor. 

Son zamanlarda Avustralya'ya gelmeye çalışan sığınmacılara karşı Avustralya hükümeti sıkı tedbirler almış durumda. Avustralya Deniz Kuvvetleri'ne ait güvenlik botları, sığınmacıların teknelerini Endonezya kara sularına kadar çekerek geri götürüyor ve bunun sonucunda deniz sınırı ihlalleri oluşuyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan karasuları ihlallerinden dolayı Avustralya hükümeti Endonezya'dan özür dilemişti. 

Ana muhalefet: "Abbott eleştirilere açık olmalı" 

Ana muhalefetteki Avustralya İşçi Partisi Başkan Yardımcısı Tanya Plibersek, hükümetin medyanın yaptığı eleştirilere açık olması gerektiğini söyledi. Plibersek, "Avustralya'da her hükümet ABC'nin eleştirilerine maruz kaldı ama hepimizin buna açık olması lazım" dedi. ABC'nin yaptığı yayınlarla Avustralya'ya önemli katkılar yaptığını belirten Plibersek, "Abbott medya eleştirileri karşısında yakınmak yerine başbakan gibi davranmalı" diye konuştu. 

 Avustralya Yeşiller Senatörü Sarah Ahnson-Young da "Parlamento içinde halkın haklarını savunmamızı sağlayacak güçlü ve bağımsız bir medyaya ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu. 

ABC'den henüz cevap gelmedi

Abbott'un eleştirilerine ABC'den henüz cevap gelmedi. Ancak ABC Müdürü Mark Scott, Aralık 2013'te benzer eleştireler üzerine yaptığı açıklamada, ulusal hizmet veren bağımsız bir yayın kuruluşu olduklarını hatırlatarak "Biz bağımsız bir medya kuruluşuyuz. Tabii ki bazen politikacıların hoşuna gitmeyecek haberler yayınlayacağız. Bu bizim işimiz" demişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir