ABD, 1'i Türk 11 kişiyi "kara listeye" aldı

ABD, aralarında bir Türk'ün de bulunduğu bazı bireyler ile organizasyonları IŞİD, Nusra Cephesi, El Kaide ve Cemaati İslamiye'ye yardım etmekten terör listesine aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de hazine ve dışişleri bakanlıkları, aralarında bir Türk'ün de bulunduğu bazı kişiler ile iki organizasyonu, IŞİD, Nusra Cephesi, El Kaide'nin yanı sıra Cemaati İslamiye'ye yardım etmekten terör listesine aldı. 

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, terör örgütleri IŞİD, Nusra Cephesi, El Kaide ve buna bağlı gruplar ile Güneydoğu Asya merkezli Cemaati İslamiye'ye mali yardım ve malzeme desteğinde bulunan, Suriye'ye savaşmaya yabancı asker gönderen bir organizasyon ve 11 bireyin terör listesine alındığı duyuruldu. 

"Yabancı savaşçılar" tasarısının bir parçası

Açıklamada, alınan kararların, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yabancı savaşçılarla mücadeleyi öngören bugünkü karar tasarısının bir parçası olduğu kaydedildi. 

Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen de yazılı açıklamasında, bugünkü kararların, söz konusu terör örgütlerinin yabancı terörist savaşçılarını beslemesini ve desteklemesini kesintiye uğratacağını bildirerek, "BMGK'nın yeni tasarısıyla aynı gün atılan bu adımlar, ABD'nin ve ortaklarının terörün finanse edilmesini zayıflatmaya ve yok etmeye yönelik taahhüdünü teyit ediyor" ifadesini kullandı. 

Bakanlığın terör listesine aldığı kişiler şunlar: 

-IŞİD adına hareket eden Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, Tarık bin et-Tahir bin Al Falih el-Awni el-Harzi, 

-Nusra Cephesi, El Kaide ve Irak ile Yemen'deki kollarına mali, teknolojik ve malzeme desteği sunan Abdulaziz Adayi Zimin el-Fadıl, Eşref Muhammad Yusuf Osman Abdusselam, Ömer el-Katari, Fatih Hasar, Hamad Awad Dahi Serhan eş-Şemmari ve İbrahim İsa Hacı Muhammed el-Bekr, 

-ABD ve BM'nin terör listesinde bulunan Güneydoğu Asya merkezli Cemaati İslamiye'ye destek veren Hilal Ahmar Toplumu Endonezya organizasyonunun yanı sıra Angga Dimas Pershada, Bambang Sukirno, Wiji Joko Santoso. 

El Kaide ve Nusra Cephesi'ne yardım eden bir Türk de listede

Açıklamada, listede bulunan Pütürge doğumlu Türk vatandaşı Fatih Hasar'ın aynı zamanda "Ubeyd Türki" olarak da bilindiği, El Kaide'ye destek verdiği kaydedildi. 

Hasar'ın, Afganistan'da ve Pakistan'da aşırılık yanlılarını desteklemek için para göndermesinin yanında El Kaide üyelerinin seyahatine kolaylık sağladığı ifade edildi. Hasar'ın, Nusra Cephesi'ni desteklemek için para transferine destek verdiği de bildirildi. 

Dışişleri Bakanlığı 10 kişi ile 2 grubu terör listesine aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı da terör eylemleri içinde bulunan ve terörist gruplara destek veren 10 kişi ile 2 grubun terör listesine dahil edildiğini belirtti. 

Bakanlığın, listeye aldığı gruplar Ceyş'ul Muhacirin ve el-Ensar (Muhacir ve Ensar Ordusu) ve Şam el-İslam Hareketi'yken, bireyler ise şunlar: 

"Amr el-Absi, Salim Benghalem, Muhammed Abdulhalim Humeyda Salih, Lavdrim Muhaxheri, Murad Margoshvili, Nusret Imamovic, Muhenned en-Nacdi, Abdussamed Fatih, Abdulbasit Azzuz, Maalim Selman." 

Bu konularda ilginizi çekebilir