ABD, Avrupa'daki askeri varlığını artırmaya hazırlanıyor

Avrupa turuna başlayan Obama, Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski ile görüşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VARŞOVA  - ABD, Avrupa'daki askeri varlığını genişletmek için 1 milyar dolarlık paket hazırladı. 

ABD Başkanı Barack Obama, dört gün sürecek Avrupa turunun ilk ayağı olan Varşova'da Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile yapacağı görüşmenin ardından paketi kamuoyuna açıklayacak.   

Beyaz Saray yetkilileri, paket hakkında konuşurken, Rusya'nın Ukrayna konusundaki tutumu ile ilgili endişelerin arttığı bir dönemde Avrupa'ya destek göstermenin gerekli olduğunun altını çizdi.  

NATO'nun Karadeniz ve Baltık Denizi'ndeki operasyonlarına ABD donanmasının katılımını artırmayı amaçlayan paket, askeri tatbikatlar, eğitim faaliyetleri ve Avrupa'daki hava ve kara kuvvetlerinin rotasyonu için kullanılacak.  

Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi Rusya ile sınır paylaşan, ancak NATO üyesi olmayan ülkelerin askeri kapasitesinin de artırılmasını isteyen Obama, Kongre'ye pakete destek vermesi çağrısında bulundu.  

Obama, Varşova'ya gelişinde yaptığı açıklamada, "Avrupa'nın güvenliği, bizim güvenliğimizin temel taşıdır ve büyük öneme sahiptir. Bu taahhüt, içinde bulunduğumuz dönemde daha büyük bir anlam taşımaktadır" dedi.  

Obama ve Komorowski, ikili görüşmelerinin ardından Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Slovenya liderleri ile buluşarak Orta Avrupa'nın güvenliği konusunu masaya yatıracak.  

Obama'nın ziyaret sırasında Ukrayna'da devlet başkanı seçilen Petro Poroşenko ile görüşmesi de bekleniyor. 

Obama'ya eşlik eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Polonyalı mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından, "Ukrayna'daki kriz, hepimiz için yeni bir sorun teşkil etmektedir. Ukrayna'daki gelişmeler, hepimizin artık arkamızda bıraktığımızı umut ettiğimiz güçleri ne yazık ki yeniden ortaya çıkarmıştır ve hepimizin tetikte olmasını gerektirmektedir" dedi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir