ABD Başkan Yardımcısı Biden Kıbrıs'ı ziyaret ediyor

Biden, 52 yıl aradan sonra Kıbrıs'ı ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA  - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 52 yıl aradan sonra Kıbrıs'ı ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi olarak yarın adaya gelecek. 

Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in daveti üzerine adayı ziyaret edecek Joe Biden'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de görüşmesi planlanıyor. 

ABD Başkan Yardımcısı'nın adada iki bölgeli, iki toplumlu federasyon kurulabilmesi için taraflara destek vereceği ifade edilirken, ABD'nin bu hususta iki toplum arasında mutabakata varılması için bir rol üstlenebileceği mesajını vermesi bekleniyor. Yarın akşam Larnaka'ya inecek olan Biden'ın, adadaki dini temsilciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de görüşeceği belirtiliyor. 

Türk tarafı Biden'ın ziyaretinin adada kalıcı barışın sağlanması için yürütülen müzakerelere ivme katacağını kaydederken, Rumlar ziyaretin ABD yönetiminin Kıbrıs sorununda daha aktif bir müdahalesi olacağı anlamı taşıdığını savunuyor. Rum yetkililer ayrıca, Biden'in büyük bir olasılıkla, kapalı Maraş bölgesinin yeniden inşa edilmesine yönelik teknik bir çalışma yapılması için anlaşma ilan edeceğini belirtiyor. 

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın ziyareti için adaya kurşun geçirmez özel limuzini ve özel güvenliği de getirilecek. Biden'in Kıbrıs'a yapacağı bu ilk ziyaretinde Rum polisi kırmızı alarm durumuna geçirilecek. Biden'in genel güvenliğinden Rum polisi sorumlu olsa da güvenlik için bazı özel korumalar, silah ve mühimmat gibi teçhizatlar da ABD'den özel olarak getirilecek. Biden ve beraberindeki kalabalık heyet, Lefkoşa'nın güneyindeki bir otelde kalacak. 

Amerikalı güvenlik yetkilileri ile Rum polisi arasında yapılan toplantılardan sonra Biden'a devlet başkanı düzeyinde koruma sağlanacağı bildirilmişti.