ABD Başkanı Trump'ın kritik Çin ziyareti başladı

ABD Başkanı Donald Trump, 13 günlük Asya turu kapsamında Japonya ve Güney Kore’deki temaslarını tamamlayarak Çin’e ayak bastı. Twitter mesajında, "Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüşmek için sabırsızlandığını" belirten Trump'ın gündeminde, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve Kuzey Kore var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Asya turunun belki en kritik ayağı olan Çin ziyaretinde, Devlet Başkanı Şi Cinping ve eşi Pıng Liyüen tarafından başkent Pekin’deki Tienanmen Meydanı’nda bulunan tarihi Yasak Saray’da karşılandı.

Bir süre ayaküstü sohbet eden liderler ve eşleri birlikte çay içti, sohbet etti ve ardından Yasak Saray'ı gezdi. Bu arada, ABD Başkanı Trump bir tablet bilgisayarla torunu Arabella’nın söylediği Çince şarkı ve şiiri Çin lideri Şi’ye dinletti.

Çin Devlet Başkanı Şi de Arabella’nın Çincesini överek, onun Çin’de "küçük yıldız” olarak ünlendiğini belirtti. 

İki günlük ziyaret kapsamında Trump, resmi temasların dışında bazı etkinliklere katılacak.

Trump için yarın Tienanmen Meydanı’ndaki Büyük Halk Salonu’nda resmi karşılama töreni düzenlenecek. Törenin ardından ABD ve Çin liderleri görüşmeler yapacak. Trump’a Çin ziyaretinde 11’i enerji alanında olmak üzere 29 şirket temsilcisi eşlik ediyor.

Trump'ın ilk Asya turu, bölgede heyecan yarattıTrump'ın ilk Asya turu, bölgede heyecan yarattı

Trump: Çin lideriyle görüşmek için sabırsızlanıyorum

Trump'ın gündeminde, Çin'le ticari ilişkiler ve Kuzey Kore var. ABD Başkanı, ziyaret öncesinde Twitter'da da "Çin lideri Şi Cinping ile görüşmek için sabırsızlanıyorum" notunu paylaştı. İki lider, geçen nisan ayında Florida'da bir araya gelmişti.

Başkanlık koltuğuna oturmadan önce Çin'e ticaret açığı konusunda sert eleştirilerde bulunan Trump, Çin yönetimini "manipülasyon şampiyonu" olarak nitelemişti. Trump'ın ziyareti, iki ülke arasındaki tansiyonun düşürülmesi ve Kuzey Kore krizinin çözümü açısından da önem taşıyor.

Eski ABD Başkanı George H. W. Bush'un 1992'deki turundan sonra en uzun Asya turuna çıkan Trump, Japonya ve Güney Kore’de temaslarını tamamladı,13 günlük turunun üçüncü durağı Çin’de ise 2 gün kalacak.

Pekin’in ardından Trump, 10-12 Kasım'da Vietnam'ı ve 12-13 Kasım'da Filipinler'i ziyaret edecek.

"Trump dünya ekonomisini olumsuz etkiliyor"