ABD: Çelik krizinin temelinde Çin var

Beyaz Saray, 128 ABD ürününe vergi getiren Çin'i global piyasalara zarar vermekle suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyaz Saray, Çin'in ABD'den 128 kalem malın ithalatında gümrük tarifelerini yükseltme kararı sonrasında yaptığı açıklamada, Çin'in "adil şekilde ticareti yapılan ABD ihraç ürünlerini" hedef almaması gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Lindsay Walters yaptığı açıklamada, "Çelik krizinin temelinde Çin'in sübvansiyonları ve devam eden kapasite fazlası yatıyor. Çin'in adil şekilde ticareti yapılan ABD ihraç ürünlerini hedef almak yerine, ABD'nin ulusal güvenliğine zarar veren ve global piyasaları bozan adaletsiz ticaret uygulamalarını durdurması gerekiyor"diye konuştu.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinde yer alan değerlendirmede, Çin'in ABD'den aralarında şarap ve portakalın da olduğu 128 kalem malın ithalatına uygulayacağı gümrük tarifelerinin ABD'nin uygulamaya koyduğu gümrük tarifelerinin Çin'in ulusal çıkarlarına verdiği zararı dengeleyeceği belirtilmişti.

Çin'in 3 milyar dolar tutarında ABD mali ithalatı için yürürlüğe koyduğu yüzde 15-25 oranındaki gümrük tarifeleri sonrası açıklama yapan Çin Ticaret Bakanlığı'na bağlı araştırma merkezinin uzmanlarından Wang Hailou, "Çin ticaret savaşlarını arzu etmez, ancak adaletin yanında olmak için Çin'in bir savaşa sona erdirmek için bir savaşa girmekten başka seçeneği yok" diye konuşmuştu.

Amerikan şirketleri, Çin'in ABD'nin gümrük tarifeleri uygulamalarına misilleme olarak uçak, otomobil ve soya fasulyesi ithalatı için gümrük vergileri uygulamasından endişe ediyorlar.

Çin'den ABD'ye vergi misillemesiÇin'den ABD'ye vergi misillemesi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir