ABD, Çin'le ticaret açığını 100 milyar dolar azaltmak istiyor

Giderek büyüyen ticaret açığına karşı Çin'i sert dille eleştiren ABD Başkanı Trump, Çin'in ABD ile olan ticaret fazlasını 100 milyar dolar düşürmesini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Donald Trump yönetimi, Çin'e ABD ile olan ticaret fazlasını 100 milyar dolar düşürmesi için baskı yapıyor.

Beyaz Saray sözcüsü, Trump yönetiminin, ABD ile olan ticaret fazlasını 100 milyar dolar azaltması için Çin'e baskı yaptığını belirtti. Sözcü böylece Trump'ın geçen hafta Twitter'da yer alan ifadesini açıklığa kavuşturmuş oldu.

Trump, geçen hafta Twitter'da Çin'den ABD ile olan ticaret fazlasını 1 milyar dolar azaltmak için bir plan geliştirmesinin istendiğini belirtmişti.

ABD verilerine göre geçen yıl Çin ile olan ticaret açığı 375 milyar dolar seviyesindeydi. Bu rakam, ABD'nin geçen yıl 566 milyar dolar olan toplam dış ticaret açığının üçte ikisini oluşturuyor.

Çin ise 2017 yılında ABD ile olan ticaret fazlasını 276 milyar dolar olarak bildirdi. Bu tutar Çin'in geçen yıl toplam 422.5 milyar dolar olan ticaret fazlasının yine yaklaşık üçte ikisine denk geliyor.

ABD'nin Çin'den daha fazla ABD ürünü satın almasını, sanayileşme politikalarını değiştirmesini, kamu şirketlerine sübvansiyonu kesmesini ya da çelik ve aluminyum üretiminde kapasite azaltmasını isteyebileceği belirtiliyor.

ABD, Çin'in yabancı yatırım politikalarından şikayetçi

ABD'nin bu talebi, Pekin'in fikri mülkiyet hakları hakkından başlatılan inceleme kapsamında Çin'den ithal elektronik ve telekomünikasyon ürünlerine gümrük vergisi getirmeyi değerlendirmeye başlamasını izliyor. Bu gümrük vergisinin etkilenecek ürünlerin ticari büyüklüğü 60 milyar doları bulabilir.

Ayrıca ticaret açığını 100 milyar dolar azaltma talebi ile ABD'nin şikayetçi olduğu Pekin'in yabancı yatırım politikaları arasında bağlantı olup olmadığı da net değil. Çin devasa boyuttaki iç pazarına girmek isteyen ABD'li şirketlerin Çinli bir şirketle ortaklık kurmasını ve bu ortaklığa teknoloji transferi yapmasını zorunlu kılıyor.

Ticaret uzmanları, fikri mülkiyet hakları soruşturması nedeniyle Çin'e uygulanacak gümrük vergilerinin DTÖ'nün yetki alanı dışında kalabileceğini belirtiyor.

Trump'ın yeni danışmanı: Çin kuralına göre oynamadıTrump'ın yeni danışmanı: Çin kuralına göre oynamadı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir