ABD Dışişleri Bakanı Kerry: ABD askerlerinin görüntülerinin yayınlanmasına kızgınım

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran'ın, alıkoyduğu 10 ABD askerinin görüntülerini yayınlamasına çok kızgın olduğunu, askerlerin serbest bırakılması ile nükleer anlaşma arasında bağ bulunmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, CNN televizyonunun canlı yayınına katılarak, İran tarafından alıkonulan ve iki ülke arasındaki diplomatik görüşmeler sonucunda 24 saat içinde serbest bırakılan ABD askerleri ile ilgili açıklama yaptı.

Söz konusu görüntülerin yayınlanmasına tepki gösterdiğini ifade eden Kerry, "O görüntülerin yayınlanmasına çok ama çok kızmıştım" dedi.

Konuyu hemen İranlı yetkililerle görüştüğünü anlatan Kerry, olayın sorumlusu olarak İran Dışişleri Bakanlığını veya hükümetini değil, orada görev yapan 'devrim muhafızlarını' gördüğünü kaydetti.

Dışişleri Bakanı Kerry, İran'la nükleer anlaşma ile yakalanan Amerikan askerlerinin serbest bırakılması arasında ise bir bağ olmadığını, nükleer anlaşmanın çok daha uzun soluklu bir çabanın ürünü olduğunu kaydetti.

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), yaptığı açıklamayla salı günü meydana gelen olayla ilgili soruşturma açıldığını bildirdi.

Geçen salı günü İran, kendi deniz sahasına girdikleri gerekçesiyle yakaladığı 10 ABD askerinin elleri arkadan bağlı görüntülerini yayınlamıştı. Yakalanan askerler 24 saat içinde bırakılmış olmasına rağmen yayınlanan görüntüler uluslararası kamuoyunda çok tartışılmıştı.