ABD Dışişleri Bakanı'ndan önemli açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD'nin, Trans Pasifik Ortaklığı'nda yer almamasına sadece uluslararası rakiplerinin sevineceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Trans Pasifik Ortaklığı'nın (TPP) ABD'nin yararına olduğunu savunarak, "Gerçek şu ki ABD'nin TPP'de yer almamasına sadece uluslararası rakiplerimiz sevinir" dedi.  

Kerry, dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing'in Washington eyaletindeki tesislerinde yaptığı konuşmada, şu an Kongre'de gündeminde olan Ticaret Geliştirme Yetkisi'ne (TPA) ilişkin yasa tasarısının onaylanması çağrısında bulundu.  

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ve TPP'den oluşan bu anlaşmaların Amerikalılara yeni istihdam olanakları sağlayacağını belirten Kerry, "Ticaret istihdamı destekler ve refah getirir. Son beş, on, elli ya da yüz yıl bunu doğrular. Ben şu an konuşurken, ihracat 11,7 milyon Amerikalının işine devam etmesini sağlıyor ve bu sayı giderek artıyor. Neden? Cevabı çok basit: Dünyada tüketicilerin yüzde 95'i ABD sınırlarının dışında yaşıyor" değerlendirmesini yaptı.  

"Kapanıyoruz ilanları asılır"

Kerry, ABD'nin ticaret anlaşmaları içinde yer almamasının maliyetinin çok yüksek olacağını vurgularken, küresel talebin Amerikalı üreticilerden diğer ülke üreticilerine kaymasının ülkenin dört bir yanındaki iş yerlerinin "Kapanıyoruz" ilanları asmasına neden olacağını savundu.  

"Bu noktada gerçek şu ki; ABD'nin TPP'de yer almamasına sadece uluslararası rakiplerimiz sevinir. Bana inanın bundan çok memnun olurlar" ifadesini kullanan Kerry, bazı ABD menşeli ürünlerin ikili ticaret anlaşmaları nedeniyle eskisi kadar talep edilmediğine işaret etti. 

Kerry, şunları ifade etti: 

"Washington elmaları, Malezya'da Çin elmalarına karşı mağlup oluyor, çünkü Pekin'in Malezya'yla tercihli ticaret anlaşması var ve bizim yok. Japonya ve Avustralya, Avustralya menşeli sığır etinin ülkeye Amerikan sığır etinden daha düşük vergiyle girmesini sağlayacak yeni bir anlaşma imzaladı. Bizim bu gelişmeleri burada oturup, izlememiz mantıklı değil." 

"Küreselleşmenin geri vitesi yok"

Kerry, ülkede yakın zamanda yapılan bir ankete göre, her 5 Amerikalıdan 3'ünün ticareti bir fırsat olarak gördüğünü aktarırken, bunun ABD'nin ticarette lider olmasını sağlayan fikir birliğinin yıprandığına işaret ettiğini belirtti. 

Küreselleşme ve teknolojik değişimden kaynaklanan iş kayıplarının yarattığı hüsranın ticarete yöneldiği eleştirisini yapan Kerry, "Dış kaynakların kullanımı, sermaye ve iş gücünün hareketliliği ile piyasaların rekabetinden kaynaklanıyor. Bunun çözümü kendimizi ticaret anlaşmalarına kapatmak ya da küreselleşmeyi durdurmaya çalışmak değil, çünkü bu mümkün değil. Küreselleşmenin geri vitesi yok" yorumunu yaptı.  

Kerry, dünyadaki birçok ülkenin ekonomik çıkarları doğrultusunda serbest piyasa prensiplerini benimsediğini vurgularken, sözlerini "Bugünün küresel dünyasında rekabetçi olabilmelerinin tek yolunun bu olduğunu biliyorlar ve geride kalmak istemiyorlar. Biz de küresel ekonomi sisteminin bizle ve bizsiz değişeceği gerçeğini kabul etmeliyiz" diyerek tamamladı.  

TPA yasa tasarısı, ABD Kongresi'nin müzakereleri devam eden ticaret anlaşmalarının içeriğini değiştirme hakkından vazgeçmesini ve ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisine tanınacak özel yetkiyle müzakere sürecini hızlandırmasını öngörüyor.