ABD ekonomisi büyümeye devam ediyor

ABD Merkez Bankası Fed'in aylık yayımladığı "Bej Kitap" raporuna göre ABD ekonomisi, artan sanayi üretimi ve tüketici harcamalarıyla büyümeye devam etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed), ülke ekonomisinin artan sanayi üretimi ve tüketici harcamalarıyla büyümeyi sürdürdüğünü açıkladı.  

Fed'in iş dünyasının nabzını tuttuğu araştırması "Bej Kitap"ın aralık sayısı bugün yayımlandı. Fed'in 12 şubesinin görev alanlarına ilişkin değerlendirmelerinin bulunduğu araştırma raporu, ekonominin ülke genelinde büyüme gösterdiğini ortaya koydu. Raporda, istihdam artışının tüm bölgelere yayıldığı ifade edilirken, ekonominin geleceğine yönelik beklentilerin de olumlu olduğu vurgulandı.  

Bej Kitap'ta, tüketici harcamaları ve sanayi üretiminin birçok bölgede artığına işaret edilirken, otomobil ve havacılığın sanayi sektörünün güç kaynağı olmaya devam ettiği kaydedildi. Bununla birlikte, bundan önceki aylarda karışık bir seyir izleyen inşaat ve konut sektörünün ekim ve kasım aylarında büyüme gösterdiğine dikkati çeken rapor, büyüme hızının bölgeden bölgeye değiştiğinin altı çizdi.  

Fed'in raporuna göre, ülkedeki işçi ücretleri ve fiyat enflasyonu söz konusu dönemde düşük seyretmeye devam ederken, tarım sektörü karışık bir seyir izledi. Raporda, ayrıca enerji ve maden sektörlerine ilişkin üretiminin net olarak artmasına karşın düşük petrol fiyatlarının Atlanta ve Dallas bölgelerindeki petrol piyasalarında "endişeye neden olduğu" yorumuna yer verildi. 

Raporda yer alan başka bir analiz ise bankalar tarafından verilen krediler ve ticari harcamaların ekim ve kasım döneminde artış göstermesiydi. 

Bej Kitap'ta yer alan veri ve analizler, Fed'in para politikalarının belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor. Komitenin bir sonraki toplantısı, 16-17 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu toplantının ardından basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir