ABD ekonomisi, son 6 yılın en hızlı büyüme rakamını gördü

Daha önce yüzde 5.7 olarak hesaplanan GSYH yüzde 5.9 olarak revize edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yılın dördüncü çeyreğinde son 6 yılın en keskin artışını yaşadı. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan revize rakamlar GSYİH'nın ilk tahminlerin üzerinde bir artış yaşadığını gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre dördüncü çeyrekte GSYİH bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 oranında artış gösterdi. Bu artış 2003'ün üçüncü çeyreğinden bu yana görülen en keskin artış oldu. 2009'un üçüncü çeyreğinde ise ABD'de GSYİH yüzde 2.2 oranında artmıştı.

Ticaret Bakanlığı'nun bir ay önceki açıklamasında ise GSYİH'nın 2009 son çeyrekte yüzde 5.7 oranında arttığı ifade edilmişti. Revize rakam piyasaların beklentisi ile aynı seviyelerde oldu. Analistlerin beklentisi de 4. çeyrek büyüme rakamının yüzde 5.9'a revize edileceği yönündeydi.

2009 yılının tamamı için GSYİH rakamı revize edilmedi ve GSYİH'nın 2009'da yüzde 2.9 oranında gerilediği açıklandı. Bu rakam ise GSYİH'da 1946 yılından bu yana yaşanan en keskin düşüşü ifade etti. 1946 yılında GSYİH yüzde 10.9 oranında gerilemişti. ABD ekonomisi 2008 yılında yüzde 0.4 ve 2007 yılında yüzde 2.1 oranında büyümüştü.

Bugün açıklanan veriler stoklarda yaşanan erimenin beklentilerden daha az olduğunu gösterdi. GSYİH'da bu açıdan kaynaklanan artışın katkısı 3.88 puan oldu. Bir önceki ay yapılan hesaplamada bu oran 3.39 puan olarak duyurulmuştu.

Reel final satışlar ise yılında dördüncü çeyreğinde yüzde 1.9 oranında arttı. Bu oran bir önceki hesaplamada duyurulan yüzde 2.2'nin altında kalsa da üçüncü çeyrekte oluşan yüzde 1.5 oranındaki artışın üzerinde oldu.

GSYİH'da en yüksek paya sahip olan Tüketici harcamaları ise 4. çeyrekte yüzde 1.7 oranında arttı. Revize öncesinde bu artış yüzde 2 seviyesindeydi.

Bugün açıklanan veriler ayrıca enflasyon baskılarının ılımlılığına işaret etti. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) yüzde 2.3 oranında arttı. Revize öncesinde bu oran yüzde 2.7 olarak hesaplanmıştı.

Bununla birlikte daha yakından izlenen bir gösterge olan çekirdek PCE fiyat endeks yüzde 1.4 artıştan yüzde 1.6 artışa revize edildi. Ancak bu artış halen Fed'in hedef bandı olan yüzde 1.5 ila 2 bandının dahilinde bulunuyor.

GSYİH fiyat endeksindeki artış oranı ise yüzde 2.1 artıştan yüzde 1.9 artışa revize edildii Zincir ağırlıklı fiyat endeksindeki artış ise revize edilmeyerek yüzde 0.4 seviyesinde bırakıldı.

İkinci el konut satışları yüzde 7,2 geriledi

Ulusal Emlakçılar Derneği, Ocak ayında ikinci el konut satışlarının yüzde 7,2 gerileyerek, yıllık bazda 5.05 milyon adet olduğunu açıkladı. Ekonomistler, bu rakamın 5.5 milyon adet olmasını bekliyordu.

İkinci el konut satışları, yaz döneminden bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Aralık ayında ikinci el konut satışları ise 5.44 milyon adet olarak revize edildi. Ocak ayında, ortalama konut fiyatı bir önceki yıla göre değişim göstermeyerek 164 bin 700 dolar olurken, Aralık ayına göre yüzde 3,4 düştü.

Ocak ayındaki ikinci el konut satışlarına ilişkin veriler, ABD'de konut piyasasındaki düzelmenin duraksadığına işaret ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir