ABD, Esad'a karşı enerji ve gıdayı koz olarak kullanacak

Suriye’nin sahip olduğu enerji kaynaklarının yarısını kontrol eden Fırat Nehri üzerindeki kritik Tabka Barajı’nın yanı sıra Suriye’nin en verimli tarım arazilerini elinde tutan ABD'nin, Esad rejimine karşı bunları koz olarak kullanacağı ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, resmi ziyarette bulunduğu Suriye’de zafer ilan etmesinin üzerinden sadece bir ay geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nce dört gün önce başlatılan “Zeytin Dalı Harekatı” ile de Suriye’deki dengeler yeniden kurulabilir.

Türkiye, ABD’nin önerdiği sözde sınır güvenliği kuvveti, YPG’nin ana omurgasını oluşturan 30 bin kişilik Suriye Demokratik Güçleri’ni terör örgütü PKK’nın bir kolu olarak görüyor.

19 Ocak tarihli New York Times gazetesi, “Suriye artık Trump’ın savaşı” başlıklı baş yazısında ABD’den YPG konusunda kafa karıştıran mesajlar geldiğini belirterek, “Kürtleri düşman olarak gören Türkiye sınır ötesi harekât tehdidinde bulundu. Tüm bunlar, Amerikan askerlerinin NATO müttefiki Türkiye ile çatışması konusunda karanlık bir ihtimali ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Suriye konusunda önde gelen Amerikalı uzmanlardan biri olan Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi öğretim üyelerinden Joshua Landis, yedi yıldır süren iç savaşa ilişkin çarpıcı şu yorumu kaleme aldı: “Suriye’nin sahip olduğu enerji kaynaklarının yarısını kontrol eden Fırat Nehri üzerindeki kritik Tabka Barajı’nın yanı sıra Suriye’nin en verimli tarım arazilerini elinde tutan ABD, Esad rejimini yoksul ve kaynak yetersizliği altına tutabilecek durumda. ABD, PYD’ye Esad’a karşı ‘Kürt özerkliği ve Suriye egemenliği’ başlıkları altındaki ortak çıkarlarını gözeten bir anlaşmanın müzakerelerini yürütmesine yardım etmeli. Her ikisinin de bir anlaşmayı mümkün kılan ortak menfaatleri bulunuyor. Her ikisi de Türkiye’yi ana tehlike olarak görüyorlar. Her ikisinin de bölgenin zenginliklerini kullanmak için işbirliği yapması gerekiyor. Her ikisi de radikal İslamcılara güvenmiyor ve onların dönüşünden korkuyor.”

Tabka, Suriye'nin en büyük barajı konumunda

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilisi David Satterfield, 11 Ocak’ta Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne yaptığı sunumda, sözde yeni sınır güçlerini, "Sadece Suriye’deki İran’ın nüfuzunu kırmakla kalmayıp aynı zamanda Hizbullah’ın güneybatı Suriye’de teşkil ettiği gerçek tehditlerden müttefiklerimizi korumak için” bir çaba olarak nitelendirdi.

Ortadoğu uzmanı Landis, ABD’nin izlediği politikalarda başarılı olamazsa, Suriye’nin, Afganistan ve Irak’ın ardından yıllarca kazanılamayacak bir savaşa daha evrilebileceğini savunuyor.