ABD Eximbank, krediye garantör oldu

Banka, Türk şirketi için 10 milyon dolarlık krediye garanti verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ABD Eximbank, bir ABD şirketinin Türk şirketine yaptığı yeniden dönüştürme ekipmanı satışının finansmanı için açılan 10 milyon dolarlık krediye garanti verdi.

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, New Jersey eyaletinden küçük bir şirket, metalleri yeniden dönüştürüp, bu süreçte gazların geri kazanımını sağlayarak elektrik üretecek bir tesisin yapılabilmesi için gerekli ekipman ve teknolojiyi Türkiye'ye satıyor. Chinook Sciences LLC'den DT Metal Geri Kazanım Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye yapılan satışın bir kısmı, Houston Teksas'daki Northstar Trade Finance tarafından verilen 10 milyon dolarlık orta vadeli bir krediyle desteklendi. Bu kredi ABD Eximbank tarafından garanti altına alındı.

Açıklamaya göre, ABD Eximbank Başkanı Fred P. Hochberg, konuyla ilgili olarak "Bu satışlar, yüksek kalitedeki ABD ihracatlarının dinamik Türk ekonomisindeki alıcılar ve çevre için ne kadar avantajlar getireceğinin mükemmel bir örneğidir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Obama'nın Nisan 2009'da Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin, iki ülkenin ticari ilişkilerinde daha yakın bir işbirliği için cesaret verdiğini belirten Hochberg, ABD Eximbank'ın, ABD-Türkiye Stratejik, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Çerçevesi altında bu çabaları desteklemekten memnuniyet duyduğunu, Türkiye ile her iki ülke için de daha fazla kar getirecek pek çok satışa imza atmayı umduğunu kaydetti.

ABD Eximbank'tan 17,4 milyar dolar kredi

Açıklamaya göre, ABD Eximbank Başkanı Fred P. Hochberg, Ankara ve İstanbul ziyaretleri esnasında ABD'nin Türkiye'ye ihracatını kolaylaştıracak yollar konusunda, Ulaştırma, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları ile İstanbul Belediyesi de dahil olmak üzere bazı resmi kurumların, ayrıca iş dünyasının temsilcileri ile bir araya gelecek.

Bağımsız ve kendini idame ettiren bir federal hükümet kuruluşu olan Eximbank'ın, ABD'nin ihracattaki finansman boşluklarını doldurmak ve rekabet gücünü artırmak suretiyle iş hacmi yaratmaya ve korumaya yardımcı olduğu kaydedilen açıklamada, bankanın, küçük ve orta ölçekli Amerikan firmaları için işletme sermayesi garantisi, yabancı alıcılar tarafından ödeme yapılmaması durumuna karşı korumak için ihracat-kredi sigortası ve Amerikan mal ve hizmetlerini satın alan dış alıcılara yardımcı olmak için kredi garantileri ile doğrudan kredi gibi çeşitli finansman mekanizmaları sağladığı belirtildi.

Eximbank'ın, geçen yıl toplam 21 milyar dolar finansman sağladığı, küçük ölçekli işletmelerin ihracatını destekleyen 4,4 milyar dolarlık onay verdiği ve tarihi bir rakama erişerek toplam yetkilendirmenin yaklaşık yüzde 21'ine ulaştığı anlatılan açıklamaya göre, 2010 mali yılının ilk dokuz ayında (Haziran 2010;a kadar), Eximbank'ın 17,4 milyara ulaşan kredi, kredi garantileri ve sigortalar için yetki onayı verdiği belirtilerek, bu rakamın, 2008 yılının tümünde sağlanan yetkilendirmelerin toplamından fazla olduğuna dikkat çekildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir