ABD havacılık sektörü rekora koşuyor

ABD havacılık sektörünün rekor seviyede rekor seviyede ticaret fazlası vermesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Amerikan havacılık sanayinin bu yıl güçlü ticari uçak ve silah talebi sayesinde, rekor seviyede ticaret fazlası vermesinin beklendiği bildirildi.  

ABD Havacılık ve Uzay Sanayi Derneği (AIA) Başkanı David Melcher, Washington'da düzenlenen "51. Yıl Sonu Toplantısı"nda sektörün 2015 yılındaki performasını değerlendirdi.  

Amerikan havacılık sektörünün yılın ilk 9 ayında 92 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Melcher, bu rakamın yaklaşık 81,3 milyar dolarını ticari uçakların, geri kalan 10,7 milyar doların ise askeri havacılık sistemlerinin satışından sağlandığı bilgisini verdi. 

Sektörün aynı dönemdeki ithalatının da yüzde 2,7 artışla 43,6 milyar dolara ulaştığını belirten Melcher, buna karşın 2015'e ilişkin ticaret fazlasının geçen senenin rekorunu kırmasını beklediklerini dile getirdi.  

Geçen yılın ticaret fazlası 62 milyar dolar

ABD havacılık ve uzay sanayi, geçen yıl 62 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ticaret fazlası vermişti.  

Melcher, öte yandan yeni siparişlerin önceki yıllara göre azaldığını ve sektörün yavaşlama sinyalleri vermeye başladığını dile getirirken, Obama yönetiminin 2011 yılında başlattığı bütçe kesintilerinin, terör ve jeopolitik risklerle uyuşmadığını savundu.  

Bu noktada, AIA'nın Kongre ve Obama yönetiminin desteğini almak için gerekli çabayı sarf ettiğini vurgulayan Melcher, ayrıca ABD'nin resmi ihracat destek kuruluşu İhracat ve İthalat Bankası'nın (Export-Import Bank) 10 milyar doları aşan kredi açabilmesi için çalıştıklarını aktardı.  

AIA, ABD'nin resmi ihracat destek kuruluşu İhracat ve İthalat Bankası'nın (Export-Import Bank) kapanmasını önlemeye çalışan grupların başında geliyordu.  

Söz konusu banka, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin 30 Haziran'da dolan yetki yasasının yenilenmesine karşı koyması nedeniyle yaklaşık 5 ay kapalı kaldıktan sonra bu ay yeniden hizmet vermeye başladı.