ABD hükümeti havlu attı

ABD'de bütçeye Kongre'den onay çıkmadı. Maaşı ödenemeyecek olan memurlar eve gönderilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında düzenleyeceği reformları bir yıl erteleme kararı almasının ardından, Kongre borç tavanı krizinde uzlaşamadı. 17 yıl aradan sonra devlet daireleri kapatılacak, 1 milyona yakın memur ücretsiz izne çıkarılacak.

Uzun zamandır Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında devam eden bütçe krizi için son tarih olan 30 Eylül'ün geçmesi ile Obama "Gerçekten de yaptılar!" (They actually did it!) anlamına gelen bir twit atarak şaşkınlığını takipçileri ile paylaştı.

Demokrat ve Cumhuriyetçi partiler bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varaması üzerine "hükümet krizi" patlak verdi. Krizle birlikte ABD hükümeti çalışmalarını askıya alacak, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kalacak.

Krizin ne kadar süreceği ise bilinmiyor. Obama televizyon mesajında ABD birliklerinin normal görevlerine devam edeceklerini ancak Savunma Bakanlığı'nda çalışanların ücretsiz izne çıkarılabileceğini açıkladı.

17 yıl önce de olmuştu

Amerikalıların 'government shutdown' olarak adlandırdıkları 'hükümet krizi' nedeniyle, 2 milyon federal personelden yüzde 40'ı ücretsiz izinli olarak evlerine gönderilebilecek. En son 1995-1996 yıllarında, 21 gün boyunca 'hükümet krizi' yaşayan ABD'de, 17 yıl sonra ortaya çıkan kriz durumunda gazilik ve emeklilik ödemeleri ertelenecek, vize ve pasaport işlemleri yapılmayacak. Hava trafik kontrolü ve gıda denetimleri gibi zorunlu kabul edilen çalışmalar devam edecek. Güvenlik güçleri, itfaiye, Ulusal Orman Hizmetleri Başkanlığı, sağlık, posta çalışanları işlerine devam edecek.  

Obama'nın sağlık hamlesine tepki

ABD'de siyasi çıkmaza yol açan en önemli noktalarından biri, halk arasında Obamacare olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformu yasası. 2010 yılında geçen ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan yasanın önemli bir kısmı, Salı günü yürürlüğe girecek. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında getirdiği reformların bir yıl ertelenmesini, bu yasanın yürürlükten kaldırılması veya finansmansız bırakılmasını istiyor.

ABD'de en son 'hükümet krizi' 1995-96'da yaşanmış, ABD hükümeti 21 gün boyunca çalışmalarını askıya almış, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kalmıştı. O zaman da Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir