ABD, ilk kez Suriye savaş uçağı düşürdü

ABD, savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ilk kez Şam yönetimine ait bir savaş uçağını düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pazar günü öğleden sonra, Suriye'nin Rakka kentinin kuzeyinde bir ABD savaş uçağı, Suriye ordusuna ait bir savaş uçağını düşürdü.

Washington yönetimi düşürülen uçağının ABD destekli güçlerin yakınlarına bomba attığını, Şam ise uçağın DEAŞ'a karşı bir görevde olduğunu söylüyor.

Düşen uçağın pilotunun kayıp olduğu bildirilirken, savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ABD tarafından ilk defa bir Suriye savaş uçağı düşürüldü.

Suriye ordusundan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bu olay Suriye ordusu ve müttefiklerinin DEAŞ ile mücadelede net ilerleme gösterdiği bir dönemde yaşanmıştır" ifadelerini kullandı.

ABD'den yapılan açıklamada ise Suriye savaş uçağının, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) oluşturduğu koalisyonun müdafaası için düşürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Suriye ordusuna ait bir SU-22 savaş uçağının ABD destekli güçlerin yakınlarına bomba atması üzerine ABD'ye ait bir F/A-18E Super Hornet uçağı tarafından acil bir şekilde düşürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada aynı zamanda, koalisyonun Suriye rejimiyle, Rusya ile veya rejim yanlısı güçlerle savaşma niyetinde olmadığı, fakat kendisini ve ortaklarını herhangi bir tehditten korumaktan kaçınmayacağı belirtildi.