ABD, Irak'a daha fazla yardıma hazır

IŞİD'e karşı savaşın henüz bitmediğini belirten ABD Savunma Bakanı Carter, ABD'nin Irak'a daha fazla asker ve teçhizat yollayabileceklerini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak'ın Enbar bölgesinde IŞİD'e karşı mücadele eden Irak ordusuna daha fazla askeri teçhizat ve rehberlik yapacak askeri personel yollayabileceklerini söyledi. 

Carter, "ABD'nin IŞİD'e karşı stratejisi ve ABD'nin Irak ve Suriye politikası" başlığı altında ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde konuştu. 

Irak ordusunun Ramadi'de IŞİD'e karşı başarılar elde ettiğini, fakat "savaşın henüz bitmediğini" belirten Carter, Irak yönetiminin talep etmesi halinde yardım yollayabileceklerini belirtti. 

Enbar merkezi geri alındı

Carter, Irak ordusunun Enbar operasyon merkezini geri aldığını, fakat savaşın halen devam ettiğini belirterek "Eğer Irak Başbakanı Haydar el-İbadi talep ederse" ABD'nin Irak'a teçhizat ve rehberlik yapacak askeri personel yollayabileceğini söyledi. Carter gönderecekleri yardımı, "helikopterler ve rehberlik yapacak askeri personel" olarak tanımladı. 

Taktiksel kazanımlara yoğunlaştıklarını, fakat Irak'ın Sünni bölgelerinde ilerlemenin çok yavaş olduğunu kaydeden Carter, Irak hükümetinin "Sünni savaşçıların eğitimi, silahlandırılması ve kullanımı" konusunda daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğini belirtti. 

Rusya doğru tarafa karşı savaşmalı 

Carter ayrıca, Rusya'nın IŞİD'e karşı mücadele için bölgede olduğunu fakat muhalif güçlere saldırmaya devam ettiğini söyledi. Carter, "Rusya için doğru tarafa karşı savaşmanın vakti geldi" dedi. 

Irak ordusu, uluslararası koalisyon güçlerine bağlı uçakların bombardıman desteğiyle Ramadi kentinin Temim bölgesini IŞİD'ten temizlediklerini belirtmişlerdi. 

Irak'ta, terör örgütü IŞİD'in ülkenin bazı bölgelerinde kontrolü ele geçirmesinin ardından Bağdat başta olmak üzere çeşitli kentlerde şiddet olayları ve bombalı saldırılar devam ediyor. Irak ordusu uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle bu bölgeleri tekrar ele geçirmeye çalışıyor.