ABD, İran'a yaptırıma olanak sağlayan tasarıyı kabul etti
Tasarıda, İran'a benzin satan şirketlerin cezalandırılması öngörülüyor
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINGTON - ABD Temsilciler Meclisi, Tahran yönetimini nükleer heveslerinden vazgeçirmek amacıyla İran'a yaptırım öngören kanun tasarısını kabul etti.
Temsilciler Meclisinde 12'ye karşı 412 oyla kabul edilen kanun tasarısının Senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Tasarıda, İran'a benzin satan şirketlerin cezalandırılması öngörülüyor.
İran, petrol üreten bir ülke olmasına rağmen, benzininin yüzde 40'ını dışarıdan alıyor. Kanun tasarısının, İran'a rafine petrol satan isviçreli şirketler Vitol ve Glencore, Hollanda-İsviçre şirketi Trafigura, Fransız Total, İngiliz British Petroleum, ve Hintli Reliance şirketlerini kapsadığı belirtiliyor.
"İran'a yönelik yeni siyaset bazı ilerlemelere olanak sağladı"
Ayrıca Beyaz Saray, Başkan Barack Obama'nın İran'a yönelik izlediği yeni politikanın bazı ilerlemeler elde edilmesine olanak sağladığını açıkladı.
Sözcü Robert Gibbs, "(Altılı müzakereleri yürüten) ortaklarımızın açıklamalarını ya da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının guvernörler konseyinin İran'a yaptırım kararıyla ilgili oybirliği sağlanmasını ve ilk kez İran'ın nükleer programından vazgeçmeye çağrılmasını değerlendirmek yeterli olacaktır" dedi ve bu saydıklarının gelecek haftalarda sonuç verecek somut ve gerçek ilerlemeler olduğunu düşündüğünü kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise dünkü karamsar açıklamasında İran'a el uzatma yaklaşımlarının umut edilen sonucu sağlamadığını, İranlıların kendilerine sunulan ciddi müzakere imkanına olumlu yanıt vermediğini söylemişti.
Nükleer bomba iddiaları hakkında soruşturma
Öte yandan ABD, İran'ın nükleer bomba yapacağı yönündeki iddialar hakkında soruşturma yapacağını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, "ABD hükümetinin bu bilgiler hakkında soruşturma yapacağı büyük bir kesinlikle söylenebilir" dedi.
İngiliz Times gazetesi, İran'ın bir nükleer bomba yapmaya hazırlandığını kanıtlayan yüzlerce sayfalık gizli bir belgeye ulaştığını ileri sürmüştü.
Gazete, "İran'ın en hassas nükleer projesiyle ilgili ele geçirdiği bu belgelerin" nükleer bombayı ateşleyecek bileşenle ilgili 4 yıllık bir deneye ait olduğunu iddia etmişti.
İran, bu iddiaları "aleyhte propaganda ve psikolojik savaş" olarak değerlendirmişti.