ABD İran'a yaptırımın en kısa sürede uygulanmasını istiyor

Obama, BM yaptırımlarının, "aylar değil, haftalar içinde" uygulandığını görmeyi istediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, İran'a yönelik BM yaptırımlarının, "aylar değil, haftalar içinde" uygulandığını görmeyi istediğini söyledi.

Obama, Washington'ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Obama, İran'a yeni yaptırımlar konusunda henüz uluslararası konsensüsün bulunmadığını, bunun, üzerinde çalışmaları gereken bir konu olduğunu kaydetti.

Obama, ABD'nin, "nükleer programıyla ilgili BM kararlarına meydan okuduğu" için İran'ın cezalandırılması konusunda uluslararası ortaklarıyla birlikte sıkı biçimde çalıştığını, bu ülkeye sağlam yaptırımlar konusunda bir yıl öncesine göre çok daha güçlü pozisyonda olduklarını ifade etti.

Dünyanın, İran'ın nükleer silah sahibi bir ülke olmasının engellenmesi ve yükümlülüklerini yerine getirmesine duyulan ihtiyaçta "hiç olmadığı kadar birleşik vaziyette olduğunu" belirten Obama, nükleer silah sahibi bir İran'ın uzun vadede doğuracağı sonuçların "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Obama, Tahran'ın şu ana kadar kendisine sunulan diplomatik ricaları reddettiğini belirterek, "İranlılar geçmek isterse kapı hala açık" ifadesini kullandı. Ancak İranlıların nükleer programlarından geri adım atmaya yakın olduklarına dair bir işaretin bulunmadığını ve sabırlarının tükenmek üzere olduğunu belirten Obama, "(Yaptırımların uygulanması) bu işin bu baharda tamamlanacağını umuyorum. Aylarca beklemeye niyetim yok, yaptırımlar rejiminin haftalar içinde yürürlüğe girdiğini görmeyi arzuluyorum" dedi.

Obama, konuk cumhurbaşkanı Sarkozy ile de bu konuda tam bir görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

"Küresel ticareti kısıtlamaya değil, genişletmeye ihtiyacımız var"

Obama, küresel ekonomik iyileşmeyi sürdürülebilir kılmak ve halkları için yeni istihdamlar yaratılması konusunda Sarkozy ile birlikte yürüttükleri yoğun çalışmanın sürdürülmesi kararı aldıklarını kaydetti.

Sürdürülebilir küresel büyümenin ticari korumacılığın reddedilmesi anlamına geldiği hususunda Sarkozy ile görüş birliğine vardıklarını belirten Obama, "Fransa bizim en büyük ticaret ortaklarımızdan biri ve küresel ticareti kısıtlamaya değil, genişletmeye ihtiyacımız var" dedi.

Bu bağlamda, uzun süredir askıda olan Doha ticaret görüşmelerinde bu yıl içinde ilerleme sağlanmasını umduğunu söyleyen Obama, ilgili tüm tarafların, küresel pazarları açan daha dengeli bir anlaşma doğrultusunda gayret göstermesi gerektiğini vurguladı.

Obama, görüşmede, küresel güvenliğe en büyük tehdit olarak nitelediği nükleer silahların yayılmasıyla mücadeleye olan ortak bağlılıklarını vurguladıklarını, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede de, Kopenhag anlaşması doğrultusunda tüm tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdiklerini söyledi.

Dünya genelinde güvenlik ve barışın ilerletilmesi çabalarını ve bu kapsamda Orta Doğu'yu ele aldıklarını aktaran Obama, barış sürecinde tüm tarafların, dolaylı görüşmelere başarı şansını tanıyacak atmosferin yaratılması için harekete geçmesi gerektiği üzerinde ortak görüş ortaya koyduklarını bildirdi.

Sarkozy: İran konusunda karar almanın zamanı geldi

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de, Obama'nın İran'a dair sözlerine destek vererek, "İran konusunda karar almanın zamanının geldiğini" belirtti.

"İran, çılgın yarışını sürdüremez" ifadesini kullanan Sarkozy, "Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile birlikte, Avrupa'nın bir bütün olarak yaptırımlar rejimi üzerinde çalışmasını sağlamak için gerekli tüm çabaları vereceğiz" diye konuştu.

Orta Doğu barış süreci konusunda da Sarkozy, İsrail'in Doğu Kudüs'te yerleşim yerleri inşasına dair faaliyetlerine gösterilen tepkide Amerikan yönetimine katıldığını ifade etti.

İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının iyi bilindiğini söyleyen Sarkozy, ancak bölgedeki bu tür yerleşim faaliyetlerinin "hiçbir şeye hizmet etmediğini, İsrail'in güvenliğine de hiçbir şekilde katkıda bulunmadığını" belirtti.

Sarkozy, Obama'nın barış sürecinde her iki tarafla temas kurma gayretlerini överek, "Bölgedeki barışın eksikliği, hepimiz için bir problem, çünkü bu, dünya genelindeki terörizmi de besliyor" dedi.

Obama'nın, uluslararası toplumun karşılaştığı tüm konularda dürüst ve sözlerini yerine getiren bir ortak olduğunu kaydederek, bu konudaki takdirini de dile getiren Sarkozy, Obama için, "Eğer yapabileceği bir şeyse, yapıyor. Yapamayacaksa da bunu söylüyor" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir