ABD, IŞİD'e karşı "siber savaş" başlattı

ABD Savunma Bakanı Carter, IŞİD'e karşı siber savaş başlatıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, terör örgütü IŞİD'e karşı sanal alemde başlattıkları siber savaşın, örgütün iletişim araçlarını kullanımını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Carter ile ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Pentagon'da düzenledikleri basın toplantısında IŞİD'le mücadelede gelinen son durumu değerlendirdi.

IŞİD'le mücadelede sadece sahada yapılan askeri operasyonların değil, aynı zamanda "siber araçların" kullanıldığı sanal savaşın da önemli olduğuna işaret eden Carter, "IŞİD'e karşı sanal alemde başlattığımız siber savaş, örgütün iletişim araçlarını kullanımını olumsuz etkileyecek" dedi.

Carter, "siber stratejinin" başarılı olmasının IŞİD'i daha eski iletişim teknolojilerini kullanmaya iteceğini ve bunun da ABD'nin ilgili güvenlik kurumlarınca daha kolay zaafiyete uğratılabileceğini dile getirdi.

General Dunford da siber savaş taktiklerinin IŞİD'te sürpriz etkisi meydana getirerek örgütü zayıf bırakacağını ve taktiksel zaafiyete uğratacağını belirtti. 

Dunford, "IŞİD'i hem fiziksel hem de sanal olarak izole etmeye ve örgütün iletişim kanallarını daraltmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Carter, ABD destekli yerel güçlerin Suriye'nin Şeddadi kentini kısa süre önce IŞİD'ten geri aldığını ve bu vesileyle IŞİD'in "şehirdeki suç yapılanması" hakkında artık bilgi sahibi olabileceklerini ifade etti.

Özellikle petrol yatakları açısından çok zengin kentin IŞİD'in elinden geri alınmasını "Musul ve Rakka'ya giden yolda kritik bir adım" olarak tanımlayan Carter, kentin stratejik önemine işaret etti.

IŞİD'le mücadelede Musul ve Libya'daki son durum

Musul'un IŞİD'ten geri alınması için çalışmalarda son aşamaya gelindiğini ve artık operasyonların başlama noktasına geldiğini ifade eden Carter, "İnanıyorum ki Ramadi'de olduğu gibi Irak güçleri şehri IŞİD'ten geri alacaktır" dedi.

Ramadi'ye göre Musul operasyonunda Irak hükümetine ve ordusuna daha fazla destek sağladıklarını kaydeden Dunford ise Musul operasyonunun aslında başlamış olduğunu, şehirdeki IŞİD militanlarını dışarıdan izole etmeye başladıklarını aktardı.

"Burada Ramadi'ye göre daha derinlikli ve büyük bir operasyon gerçekleşecek" diyen Dunford, bu sebeple Irak güçlerine hem silah hem de lojistik anlamda en iyi desteği vermeye çalıştıklarını belirtti.

Libya'da IŞİD'le mücadelede gelinen durumun sorulması üzerine Carter, ülkede öncelikle işleyen bir hükümetin kurulmasını umduklarını dile getirdi.

Libya'daki IŞİD militanlarına karşı hava operasyonları düzenleyecek bir koalisyonun oluşturulması ihtimalinin sorulması üzerine Carter, İtalya'nın bu tür bir koalisyona öncülük yapmayı önerdiğini ve ABD'nin de gerekli desteği sağlayabileceğini kaydetti. Detaya girmeyen Carter, mevcut durumda hava operasyonlarını sürdüreceklerini ve Libya'da bir hükümetin kurulmasını beklediklerini ifade etti.

Şubat ayı başında Carter, Pentagon'un 2017'de siber güvenlik için 7 milyar dolar harcama yapmayı planladığını açıklamıştı.