ABD İsrail'den 90 günlük moratoryum istedi

ABD, İsrail- Filistin arasında tıkanan barış görüşmelerinin yeniden canlandırılması için Batı Şeria'daki yerleşim birimi inşasının durdurulmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - ABD, İsrail ile Filistin arasında tıkanan barış görüşmelerinin yeniden canlandırılması için İsrail'e Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimi inşasının dondurulmasıyla ilgili Doğu Kudüs hariç, 90 günlük bir moratoryum daha ilan etmesi önerisinde bulunduğu kaydedildi.

İsrail'deki diplomatik kaynaklar, ABD'nin planının 90 günlük moratoryumun ardından bir daha moratoryumun uzatılmasının istenmeyeceği taahhüdünü ve barış anlaşmasının sağlanmasından sonra çeşitli güvenlik garantileri içerdiğini belirtti.

Aynı kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 5 maddelik ABD planını bakanlara da gösterdiğini söyledi.

Kaynaklara göre, planda, tek taraflı barış anlaşmasına zorlamaya yönelik BM'deki herhangi bir girişimin veto edileceği ve İsrail'e yeni savaş uçakları sağlanmasıyla ilgili bir anlaşma taahhüdü de bulunuyor.

İsrail ile Filistin arasında yaklaşık 2 yıldır askıda olan barış görüşmeleri ABD'nin girişimiyle 2 Eyül'de yeniden başlamış, ancak birkaç hafta sonra, İsrail'in yerleşim birimi inşasıyla ilgili moratoryumu uzatmaması üzerine kesilmişti.

Filistin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'de Yahudi yerleşim birimi inşası durdurulmadan barış görüşmelerine yeniden başlamayacağını bildiriyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir