ABD istihbarat bütçesini arttırdı

ABD istihbarat kuruluşlarının harcamalarını artıracak tasarı kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Temsilciler Meclisi, istihbarat kuruluşlarının harcamalarında yüzde 7 artış öngören ve yönetime IŞİD ile ilgili stratejisi konusunda baskı getiren bir yasa tasarısını kabul etti. 

Temsilciler Meclisi'nde 58'e karşı 364 oyla kabul edilen tasarının Senato'da bekleyen benzer bir tasarıyla uyumlu hale getirilmesi ve yasalaşması için Obama'nın imzasına sunulmak üzere bunun da Senato'dan geçmesi gerekiyor. 

Temsilciler Meclisi'nin onayını alan tasarı, bu yılın bütçesinde istihbarat kurumlarına verilen bütçenin yüzde 7 artırılmasına yetki veriyor. Tasarının büyük bölümü gizli tutuldu. 

Açık kısımlarına göre ise tasarıdaki maddeler, ABD Başkanı'nın gizlilik ve vatandaşlık hakları ile ilgili kurulunun gizli CIA operasyonları hakkında bilgi edinmesini kısıtlıyor, Suriye ve Irak'a giren ya da bu ülkelerden çıkan yabancı savaşçıların sayısı hakkında Kongre'ye düzenli raporlar sunulmasını, ABD Başkanı'nın IŞİD stratejisi hakkında Kongre'ye yazılı izahat vermesini gerektiriyor. 

Tasarı, ayrıca Rusya'nın 2000 yılından bu yana "devlet idaresi şekli olarak siyasi suikastleri kullanması"na dair bir değerlendirme ve ulusal istihbaratın, siber saldırıların verdiği zararın ölçülmesiyle ilgili bir araştırma hazırlamasını öngörüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir