ABD, Rakka'ya YPG ile birlikte girecek

 General Townsend, "Rakka saldırısında mutlaka Kürtler de olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin Irak'taki en kıdemli komutanı Korgeneral Stephen Townsend, Suriye'nin Rakka kentine yapılması planlanan saldırıda yerel Kürt savaşçıların yer alacağını söyledi.

Townsend, "Rakka'ya saldırıda mutlaka Kütler de olacak. Sayılarının ne olacağını ve kaç Kürt birliğinin katılacağını bilmiyorum, şu anda söyleyemem" dedi.

Townsend, Türkiye'nin tüm kaygılarına rağmen Suriye'deki savaşta ABD'nin en önde gelen müttefiki olan Kürt milislerle yapılan işbirliğini güçlü bir biçimde savundu.

Irak ve Suriye'de bulunan Amerikan asker sayısının büyük ölçüde artırılmasını beklemediğini belirten Townsend, "Koalisyondan çok sayıda asker getireceğimizi sanmıyorum çünkü şu andaki uygulamamız işe yarıyor... Yerel ortaklarımızla, onlar eliyle ve onlarla yan yana yaptığımız mücadele başarılı oluyor" dedi.

"Ancak ek birlik getirsek bile bunu Irak ve Suriye'deki yerel ortaklarımızla birlikte kararlaştıracağız; çünkü onların da bunu neden yaptığımızı anlamaları ve onaylamaları gerekiyor" dedi.

ABD Başkanı Trump, İslam Devleti ile mücadeleyi başkanlığının temel davalarından bir yapan politikası uyarınca, bu mücadelenin güçlendirilmesi için savunma bakanlığının yeni bir plan hazırlamasını istemişti.

Bu planın ayrıntıları henüz açıklanmadı ancak Townsend, "yerel güçlerle işbirliği yapmanın" izlenecek doğru yol olduğunu söyledi.

"Doğru yol budur. Sonuç veriyor ve yerel ortaklarımız da tam anlamıyla angaje olmuş durumdalar; mücadeleyi onlar yönetiyor."

Suriye'deki Kürt unsurların en etkilisi olarak bilinen ve Türkiye'nin PKK bağlantısından dolayı terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'yi savunan Townsend, geçen iki yılda Kuzey Suriye'den Türkiye'ye yapılan saldırılarla YPG'nin ilgisi olduğu yolunda hiçbir kanıt görmediğini söyledi.

Pentagon'da dün yapılan bir basın bilgilendirme toplantısına Bağdat'tan telekonferans yoluyla katılan Townsend şöyle konuştu:
"YPG'lilerin liderleriyle konuştum, operasyonlarını takip ediyoruz ve bize sürekli Türkiye'ye saldırmak istemediklerini, Türkiye için tehdit oluşturmadıklarını, hatta aksine Türkiye ile iyi ve işleyen bir ilişki içinde olmak istedikleri yolunda teminat veriyorlar" dedi.

Townsend, "Ve ben geçtiğimiz iki yıl içerisinde (YPG'nin) Kuzey Suriye'den Türkiye'ye yönelik tehdit oluşturduğu veya saldırıları desteklediği yönünde sıfır kanıt gördüm" dedi.

Trump, Suriye'de İslam Devleti üzerine büyük bir saldırı başlatırken, yerel Kürt YPG militanlarının ağırlıklı olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile işbirliği yaparak NATO müttefiki Türkiye ile ters düşüp düşmeme kararını vermek zorunda.

Bu konularda ilginizi çekebilir