ABD-Rusya savaş uçakları ilk kez ortak savunma tatbikatına katılacak

İki ülke, havada olası terör tehditlerini önlemek amacıyla işbirliğini ilerletiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Amerikan ve Rus savaş uçaklarının, hava korsanları tarafından kaçırılan uçaklara müdahale konusunda ilk kez ortak savunma tatbikatına katılacağı bildirildi.

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığından (Norad) yapılan yazılı açıklamada, "Vigilant Eagle" adı verilen tatbikatta savaş uçakları, keşif uçakları ile her iki ülkeye ait ikmal uçaklarının yer alacağı, ayrıca Amerikalı, Rus ve Kanadalı subayların tatbikata çeşitli komuta merkezlerinden katılacağı belirtildi.

Açıklamada, "teröristler tarafından bir Amerikan yolcu uçağının kontrolünün ele geçirilmesi farklı iki durumda tatbik edilecek: Biri Alaska'dan Uzakdoğu'ya diğeri de Uzakdoğu'dan Alaska'ya" denildi.

Tatbikatta savaş uçakları kaçırılan uçağa yaklaşmaya çalışacak. Pilotlar, başka milletlerden meslektaşlarıyla kaçırılan uçağı yakalama ve ulusal sınırların dışına çıkarma tatbikatı yapacak.

Yazılı açıklamada bu ortak tatbikatın, Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri ile Norad arasında, havada olası terör tehditlerini önlemek amacıyla işbirliğinin ilerlemesine katkıda bulunacağı belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir