ABD, Rusya'ya nasıl karşılık verecek?

ABD, başkanlık seçiminde Rusya kaynaklı bilgisayar saldırılarına vereceği karşılığı bugün açıklayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Obama yönetimi Donald Trump'ın kazandığı başkanlık seçimleri sırasında siyasi kurumların ve kişilerin bilgisayarlarına kanunsuz olarak girerek Trump'ın başarısı için özel bilgiler sızdırdığına inandığı Rusya'ya verilecek karşılığı bugün açıklayabilir.              

ABD'li iki yetkili Başkan Barack Obama'nın izin verdiği önlemler konusunda ayrıntı vermedi. Ancak değerlendirilen misillemeler arasında dar alanlı ekonomik yaptırımlar, suçlayıcı iddianameler, Rus yetkilileri veya oligark denilen yeni dönem iş adamlarını sıkıntıya sokacak bilgilerin ifşa edilmesi ve ABD'deki Rus diplomatlara yönelik kısıtlamaların bulunduğunu söylediler.              

Aralarında FBI ve CIA gibi haber alma kurumlarının yanı sıra tüm istihbarat kuruluşlarından sorumlu Ulusal İstihbarat Direktörü Makamı, 8 Kasım seçimleri öncesinde Demokrat Parti kuruluşları ile şahıs bilgisayarlarına girilip özel bilgilerin sızdırılmasından Rusya'yı sorumlu tutuyor.              

ABD'li yetkililer seçimlere yapılan bu müdahalenin seçimleri Trump'ın kazanmasını sağlamayı ve Demokrat aday Hillary Clinton'ın kazanmasını engellemeyi hedeflediği konusunda da fikir birliği olduğunu belirtiyorlar.              

Rusya, bilgileri çaldığı ya da müdahale ettiği iddialarını defalarca reddetti. Trump ise Amerikan istihbarat kurumlarının değerlendirmelerini reddediyor.              

Yetkililer verilecek karşılığın ölçüyü aşmayacağını, yani gerilimi tırmandırarak olayı siber savaşa dönüştürecek bir ortam yaratmayacağını belirtiyorlar. Ölçüsüz karşılıklara örnek olarak Rusya'da internet üzerinden yapılan mesajlaşmaya müdahale gösteriliyor.              

Obama ay başında NPR radyosuna yayımlanan söyleşisinde, "Rusya'ya karşı harekete geçmemiz lazım ve geçeceğiz" dedi.              

Trump ise, Senatör Lindsay Graham'ın siber saldırılar sonrası Rusya'nın sert yaptırımlar uygulanması gerektiğini söylemesi konusunda sorulan soruya,  "Bence hayatımıza devam etmemiz gerekiyor" dedi.              

Rusya'dan  bugün yapılan açıklamada ABD tarafından seçimlere müdahale ettiği iddiaları nedeniyle Rusya'ya karşı başlatılacak yaptırımların, iki ülke arasında işbirliği önünde engel oluşturacağı belirtildi.