ABD, S.Arabistan'ın büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınadı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarını hedef alan saldırılara ilişkin, diplomatik binalara yönelik her türlü saldırıyı kınadıklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Elizabeth Trudeau, yaptığı yazılı açıklamada, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesine karşılık olarak, İran'daki Suudi Arabistan’a ait diplomatik binalara yönelik saldırı ve bu binaların önünde yapılan protesto haberlerinin farkında olduklarını belirtti.

İran’ın uluslararası sorumlulukları çerçevesinde bu tür binaları koruması gerektiğini kaydeden Trudeau, şunları kaydetti:

"Barışçıl gösteri yapma hakkını desteklerken, diplomatik binalara yönelik her türlü saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. İran hükümetine bu binaları korumaya yönelik uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi ve sükuneti sağlaması çağrısında bulunuyoruz. Tüm taraflara bölgedeki tansiyonu daha da yükseltecek herhangi bir eylemden uzak durmalarını çağrısı yapıyoruz."

Arap Birliği'nden kınama

Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarını hedef alan saldırıların, uluslararası sözleşmelerin ihlali olduğu, İran'ın, söz konusu binaların korunması sorumluluğu taşıdığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de İran'a, vatandaşlarının güvenliğini, barışı ve toplumsal birliği koruma hakkına sahip ülkelerin içişlerine karışmama çağrısında bulundu. Hiç kimsenin diğer ülkelerde alınan yargı kararlarıyla ilgili yorum yapma hakkına sahip olmadığını bildiren Arabi, Suudi Arabistan'ın terörle mücadele, güvenlik ve istikrarın sağlanması yönündeki çabalarını övdü. 

Mısır saldırıları kınadı

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da "Diplomatik temsilcilikler ile konsoloslukların ve çalışanlarının korunması gerekliliğine" işaret edildi.

Suudi Arabistan yönetimi, aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki gösteren açıklamalarının ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti.