ABD süper güç ama 20.4 trilyon $ borcu var

Borçların tırmanmasına neden olacağı kaygısıyla ABD'de vergi reformunun gecikebileceği belirtiliyor. ABD şu an dünyanın en borçlu ülkeleri listesinin zirvesinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

ABD’nin vergi reformunun gecikebileceğine dair haberler borsaların ve doların önüne set çekti. ABD basınında yer alan haberlere göre ABD Senatosunda Cumhuriyetçi liderler, kurumlar vergisi indirimini 1 yıllık ertelemeyi düşünüyor. Vergi indirimlerinin ülkenin zaten zirve yapmış olan borçlarının tırmanmasına neden olacağı belirtiliyor. ABD şu an dünyada en yüksek borca sahip ülke.

Dünyadaki hükümetlerin toplam borcu 68 trilyon doları geçerken, Amerika Birleşik Devletleri’nin 20.4 trilyon dolarla ilk sırada yer aldığı belirlendi. 324 milyon nüfuslu ülkede kişi başına borç 62 bin 753 doları bulurken, her vergi mükellefine 169 bin dolarlık borç düşüyor. Ülkenin borçlarına yılda 230.9 milyar dolar faiz ödediği yani her saniye 7 bin 325 dolarlık faiz ödemesi yaptığı hesaplanıyor.

Trump ile Putin bir araya geliyorTrump ile Putin bir araya geliyor

11 trilyon dolarlık Çin'in 5 trilyon dolar borcu var

ABD’yi Japonya ve Çin takip ediyor. Toplam 20.4 trilyon dolarla hükümet borçları liginin tepesinde yer alan ABD’yi, 9.5 trilyon dolarla ikinci sırada yer alan Japonya takip ederken, GSYH büyüklüğü 11 trilyon dolara yaklaşan Çin’in borcunun ise 5 trilyon doları bulduğu belirlendi. Japonya ve Çin’in borcunun çoğunluğunun yerel para biriminden ve kendi vatandaşlarına olan borçlardan oluştuğu görüldü. Dördüncü ve beşinci sırada ise sırasıyla 2 trilyon 715 milyar dolarla İtalya, 2 trilyon 629 milyar dolarla Fransa’nın yer aldığı anlaşıldı. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre Türkiye’nin, eylül ayı sonu itibarıyla yaklaşık 230 milyar dolar merkezi yönetim borcu bulunuyor.

Ancak borçların ülke ekonomisine oranı olarak bakıldığında en borçlu ülke yaklaşık yüzde 240 ile Japonya. Bu ülkeyi yüzde 181,6 ile Yunanistan, yüzde 148,7 ile Lübnan, yüzde 132,6 ile İtalya ve yüzde 130,3 ile Portekiz’in izliyor. Jamaika’nın da borç/GSYH oranı yüzde 130’u buluyor.

ABD’nin borçlarının ülke ekonomisine oranı yüzde 103 civarında. Çin hükümetinin borçlarının GSYH’ye oranı yüzde 42.37. Türkiye’nin eylül ayı sonu itibarıyla yaklaşık 230 milyar dolar olan merkezi yönetim borcu, milli gelire oranla yaklaşık yüzde 30. Bu rakamın ise toplam küresel borçların yüzde 0,4’üne denk geldiği hesaplanıyor. Borçların GSYH’ye oranı açısından üst basamaklarda yer alan ülkeler arasında Eritre, Cape Verde, Singapur, Belçika, Güney Kıbrıs, Mozambik, İspanya ve Kanada’nın olduğu görülüyor.