ABD ve Güney Kore, ortak tatbikata son veriyor

Güney Kore ve ABD'nin yarımadada sürdürdükleri ortak tatbikata son verirken, Trump Kuzey Kore konusunda görüşmelerin bir çözüm olmadığı görüşünü dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ve Güney Kore'nin, Kore yarımadasında sürdürdükleri askeri tatbikat bugün sona ererken, Kuzey Kore'nin füze programından doğan gerginlik devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump ile savunma bakanı arasındaki görüş ayrılıkları da gündemde.

Kuzey Kore'nin en sonuncusunu perşembe günü Japonya üzerinden fırlattığı füzeler ve ABD'ye yönelik tehditleri, Washington ve bölgedeki müttefikleri ile Pyongyang arasında son haftalarda ciddi bir gerginlik yarattı.

On binlerce Amerikan ve Güney Kore askerinin katıldığı tatbikat genellikle bilgisayar simülasyonu üzerinden devam etti ancak ABD askeri gücünün bölgede daha "gözle görülen" bir biçim alabileceği de düşünülüyor.

Trump dün yaptığı bir açıklamada, Kuzey Kore ile içine girilen çıkmazı çözmenin yolunun görüşmeler olmadığını söyledi.

"ABD 25 yıldır Kuzey Kore'yle konuşuyor ve haraç ödüyor" diyen Trump, Twitter'da, "çözüm konuşmakta değil" mesajı verdi.

'Diplomatik çözümler tükenmedi'

Ancak ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Trump'ın mesajından birkaç saat sonra gazetecilerin diplomatik seçeneklerin tükenip tükenmediği yolunda sorusu üzerine, "Hayır" dedi.

Mattis, Güney Kore Savunma Bakanı ile Washington'daki görüşmesinden önce, "Diplomatik çözümler asla bitmez. Konuk bakanla birlikte çaba gösteriyoruz ve uluslarımızın ve çıkarlarımızın korunması için ortak sorumluluk taşıyoruz" dedi.

Kuzey Kore'nin ABD anakarasını vuracak nitelikte füzeler yapmasına izin vermeyeceğini söylemiş olan Trump, salı günü askeri güç kullanımına gönderme yaparak, "Bütün seçenekler masada" demişti.