ABD ve İngiltere piyasaları bugün kapalı

Piyasada ABD ve İngiltere tatilleri nedeniyle sakin seyir bekleniyor, Hazine ihalesi izlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'de ve İngiltere'deki tatiller nedeniyle piyasalarda bugün önemli bir hareketlilik yaşanmasını beklemiyor. Hacimlerin düşük kalması beklenirken, bugün başlayacak ve yarın devam edecek Hazine ihaleleri takip edilecek. Cuma günü akşam saatlerinde 2.0850/2.0860 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 2.0854/2.0874 seviyesinde.

ABD'de Anma Günü ve İngiltere'de banka tatili nedeniyle piyasalar kapalı olacak.

Hazine, Mayıs ayı borçlanma programı çerçevesinde biri bugün ikisi yarın olmak üzere bu hafta üç ihale düzenleyecek.

Bugün 15 Temmuz 2015 itfalı kuponsuz tahvilin yeniden ihracı gerçekleştirecek olan Hazine yarın ise 19 Mayıs 2021 itfalı tahvili ve 10 yıllık gösterge tahvilleri yeniden ihraç edecek.

TCMB'nin faiz indirimine rağmen parasal sıkılaştırmaya devam edecek olması ve global piyasalardaki pozitif havayla geçen hafta gerileyen dolar/TL, hafta sonunda yapılacak Ukrayna ve Avrupa parlamentosu seçimleri Cuma günü risk iştahında azalmaya paralel yükselmişti.

Öte yandan Cuma günü riskten kaçışa neden olan Ukrayna ve Avrupa Parlamentosu seçimleri tamamlanırken sonuçlara yatırımcılar önemli bir tepki göstermedi. Ukrayna'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini milyarder işadamı Petro Poroshenko kazandı.

TCMB'nin faiz indirimi ardından sınırlı bir negatif tepki gösteren kurda genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel seyir devam ediyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında faiz indirimine giden tek ülke olmamız TL'ye sınırlı bir negatif ayrışma getirirken nominal olarak halen yüksek faiz ödemeye devam etmemiz ve TCMB'nin sıkı duruşun bozulmayacağına yaptığı vurgu faiz indiriminin negatif etkilerini sınırlıyor, hatta neredeyse ortadan kaldırıyor.

Merkez Bankası, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi yönündeki çağrılarından haftalar sonra gerçekleştirdiği mayıs ayı Para Politikası Kurulu toplantısında bir hafta vadeli repo faizinde bir yıl aradan sonra ilk kez indirime gitti ve politika faizi yüzde 10'dan yüzde 9.50'ye çekti.  TCMB'nin faiz koridorunun üst bandını sabit bırakması ise TL'de görülebilecek olası değer kayıplarını engellemek için bir önlem olarak yorumlandı.