ABD ve Rusya, İran'ın füze denemelerinden rahatsız

İran, bugün füze savunma tatbikatının ikinci gününde uzun menzilli balistik füzeleri fırlatmıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA / WASHINGTON- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın son füze denemelerinin kaygı sebebi olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta Rus gazetecilere açıklama yapan Lavrov, İran'dan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliğine gitmesini ve yeni açıkladığı uranyum zenginleştirme tesisiyle ilgili sorulara doyurucu yanıt vermesini istediğini kaydetti.

İran, bugün füze savunma tatbikatının ikinci gününde uzun menzilli balistik füzeleri fırlatmıştı.

Devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri tarafından icra edilen tatbikatın son aşamasında 2 bin kilometre menzilli Şahap-3 ve Siccil-1 füzelerinin başarıyla fırlatıldığını duyurmuştu.

İran'ın "Kutsal Savunma Haftası" etkinlikleri kapsamındaki yıllık planlı tatbikatın ilk aşamasında kısa menzilli Fatih-110, Tonder-69 füzeleri ile Zilzal roketi ve dün geceki ikinci aşamada da 300 ila 700 kilometre menzilli Şahap-1 ve Şahap-2 füzeleri fırlatılmıştı.

"ABD: Kışkırtıcı bir hareket"

 

ABD, İran'ın son füze denemelerini "kışkırtıcı" bir hareket olarak niteledi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, gazetecilere yaptığı açıklamada, füze denemelerinin "önceden planlanmış askeri tatbikatlar olduğunu" belirterek, "Bunlar, İran'ın son birkaç yıldır dünya sahnesinde gösterdiği kışkırtıcı tarzın birer parçasıdır" ifadesini kullandı.

Gibbs, İran'ın Perşembe günü batılı ülkelerle Cenevre'de yapacağı görüşmede de son ortaya çıkan nükleer tesislerine kontrol amacıyla "engelsiz erişimi kabul etmesi" isteğini de tekrarladı.