ABD'de bütçe krizi aşıldı

ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önleyecek 1.1 trilyon dolarlık bütçe tasarısı onayladı. Tasarı, son olarak Başkan Obama'nın onayına sunulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de federal hükümetin "kapanma tehlikesi" Senato'nun 1.1 trilyon dolarlık tartışmalı bütçe tasarısını onaylamasıyla şimdilik ortadan kalktı. ABD'de federal hükümetin kapanmasını önleyecek 1.1 trilyon dolarlık bütçe tasarısı, Senato'da gece saatlerinde yapılan oylamada 40'a karşı 56 oyla kabul edildi. Bu sonuçla, ABD Temsilciler Meclisi'nden sonra Senato'dan da geçen tasarı, son olarak ABD Başkanı Barack Obama'nın onayına sunulacak. 

Obama, konuyla ilgili son açıklamasında, tasarının desteklemediği bazı maddeleri içermesine rağmen, sağlık sigortası, iklim değişikliğiyle mücadele ve erken çocukluk eğitimi gibi öncelik verdiği alanlarda kaydedilen ilerlemenin sürdürülmesini sağlayacağını savunarak, "Bu yüzden, bütçe tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nden geçmesinden memnuniyet duydum ve Senato'dan da geçeceğinden ümitliyim" diye konuşmuştu.  

Buna karşın, içlerinde Nancy Pelosi ve Elizabeth Warren gibi etkili isimlerin de yer aldığı bazı Demokratlar, bütçe tasarısına bankalara yönelik sınırlandırmaları hafifletmesi ve siyasi partilere yapılan bireysel bağış sınırını 32 bin 400 dolardan, 324 bin 400 dolara çıkarması gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Obama'nın tasarıya destek vermesinden ötürü büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Pelosi, bankalara yönelik değişiklikleri ''fidye'' olarak nitelendirirken, Warren tepkisini, "Amerikalılar bizi buraya Wall Street bankaları için çalışmaya göndermedi" ifadesiyle göstermişti. Bazı Cumhuriyetçiler ise tasarıyı Obama'nın göçmenlik reformuna karşı herhangi bir engelleme getirmediği için desteklememişti.  

Tüm eleştirilere rağmen Kongre'nin her iki kanadından da geçen bütçe tasarısı, Başkan Obama'nın imzasıyla yürürlüğe girecek. Geçen yıl yaşanan bütçe krizinden ötürü 16 gün boyunca kapalı kalan federal kurumlar, böylece faaliyetlerini ABD'de mali yılın sona erdiği 30 Eylül 2015'e kadar sürdürebilecek.  

Buna karşın, bütçede ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığına ayrılan kaynakların kurumun giderlerini şubat ayına kadar karşılayabileceği bildirildi. Cumhuriyetçilerin bu durumu, Obama'nın ülkedeki 5 milyona yakın kaçak göçmenin yasal statü kazanmasını sağlayacak göçmenlik reformunda geri adım atması için bir koz olarak kullanabileceği belirtiliyor. 

Tartışmalı bütçe tasarısında dikkati çeken bir başka nokta ise IŞİD'le mücadeleye 5 milyar dolarlık kaynak ayrılmış olması. Tasarı, ayrıca Ebola'yla mücadeleye 5,4 milyar dolar harcanmasını öngörüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir