ABD'de dayanıklı mal siparişleri Ağustosta azaldı

Beklentiler, siparişlerin hafifçe yükseleceğini öngörüyordu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - ABD'de Ağustos ayında dayanıklı mal siparişleri beklenmedik bir düşüş yaşadı. Hava taşıtları siparişlerinde yaşanan düşüş bu durumda etkili olan en temel faktör oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre dayanıklı mal siparişleri yüzde 2.4 oranında gerileyerek mevsimsel olarak düzeltilmiş rakamlarla 164.44 milyar dolar oldu.

Yaşanan bu düşüş ocak ayında gerçekleşen yüzde 7.8 oranındaki düşüşten sonra en keskin oranı ifade etti. Beklentileri ise Ağustos ayında dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 0.3 oranında artacağı yönünde idi.

Hava taşıtları dahil, savunma sanayi hariç olmak üzere dayanıklı mal siparişleri ise Ağustos ayında yüzde 0.4 oranında geriledi. Bu veri

sermaye harcamaları açısından temel bir barometre olarak görülüyor.

Temmuz ayında genel siparişlerde yaşanan artış ise yüzde 5.1'den yüzde 4.8'e revize edildi. Yılın ilk sekiz ayında dayanıklı mal siparişleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.9 oranında geriledi.

Nakliye sektöründe yönelik siparişler Ağustos ayında yüzde 9.3 oranında artış gösterdi. Hurda araç teşvikleri bu durumda etkili oldu. Hava araçları için siparişler ise ticari alanda yüzde 42.2 oranında geriledi askeri alanda düşüş yüzde 10.6 seviyesinde oldu.

Nakliye sektörü hariç tutulduğunda ise genel siparişler ağustos ayında bir önceki ayla aynı seviyede oldu. Bu kalemde temmuz ayında yüzde 0.9 artış yaşanmıştı.

Savunma sanayi hariç siparişler ise ağustos ayında yüzde 2.4 oranında düşüş gösterdi.