ABD'de dayanıklı mal siparişlerinde sürpriz artış

Ticaret Bakanlığı, geçen ay yeni konut satışlarının ide yüzde 0,6 düşerek, yıllık bazda 342 bin adet olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ABD'de dayanıklı mal siparişleri Mayıs ayında sürpriz bir artış yaşadı. Siparişler son 4 ay içinde üç ayı yükselişle tamamlarken, sermaye mallarına yönelik harcamalara işaret eden gösterge son 5 yılın en keskin artışını yaşadı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre Mayıs ayında dayanıklı tüketim malı siparişleri yüzde 1.8 oranında artışla 163.92 milyar dolar oldu. Analistler siparişlerde yüzde 0.8 oranında düşüş yaşanacağını öngörüyordu. Savunma sanayi hariç fakat uçak siparişler dahil dayanıklı mal siparişleri ise mayıs ayında yüze 4.8 oranında arttı. Bu kalemde nisan ayında yüzde 2.9 oranında düşüş yaşanmıştı. Yüzde 4.8'lik bu artış oranı 2004 yılı Eylül ayından bu yana gerçekleşen en keksin artış oranı oldu.

Nakliye sektörü bazlı dayanıklı malların siparişleri ise mayıs ayında yüzde 3.6 oranında artış gösterdi. Ticari uçaklara yönelik talep yüzde 68.1 oranında ve askeri uçaklara yönelik talep yüzde 1.7 oranında artış gösterdi. Nakliye sektör hariç tutulduğunda ise dayanıklı mal siparişleri mayıs ayında yüzde 1.1 oranında artış gösterdi.

ABD'de yeni konut satışları yüzde 0.6 azaldı

Öte yandan, ABD'de yeni konut satışları Mayıs ayında yüzde 0,6 geriledi.

Ticaret Bakanlığı, geçen ay yeni konut satışlarının yüzde 0,6 düşerek, yıllık bazda 342 bin adet olduğunu açıkladı. Geçen ay 360 bin adet olması beklenen yeni konut satışları Nisan ayı için 344 bin olarak revize edildi.

Ortalama konut satış fiyatı da geçen yıla göre yüzde 3,4 azalarak, 221 bin 600 dolar olurken, Nisan ayına göre ise yüzde 4,2 oranında yükseldi.