ABD'de girişimcilik zirvesi başladı

Obama, bugünkü zirveyle, geçen Haziran ayındaki konuşmasında Müslüman dünyasına verdiği sözlerden birini daha hayata geçirmiş oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama'nın Müslüman dünyasına yönelik açılımlarından biri olan Girişimcilik Zirvesi, Washington'da başladı.

Kahire'de geçen yıl yaptığı tarihi konuşmada ABD ile Müslüman toplumlardaki iş dünyasının önderleri, kurumlar ve sosyal girişimciler arasında bağları güçlendirme yollarının aranacağı bir zirveye ev sahipliği yapacağını açıklayan Obama, bugünkü zirveyle, geçen Haziran ayındaki konuşmasında Müslüman dünyasına verdiği sözlerden birini daha hayata geçirmiş oldu.

ABD Ticaret ve Dışişleri Bakanlıklarının birlikte düzenlediği zirveye, geniş Müslüman nüfusa sahip 50'den fazla ülkeden 275 civarında girişimci katılıyor. Zirvede Türkiye'yi yiyecek dağıtımından yüksek teknolojiye kadar farklı sektörlerden 6 girişimci temsil ediyor.

Zirvede Airties Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi, Yemek Sepeti Genel Müdürü Nevzat Aydın, Pozitron CEO'su Fatih İşbecer, Technopolis Grubu Direktörü Şirin Elçi, Deulcom International CEO'su Baybars Altuntaş ile Doğuş Holding'in Yönetim Kurulu üyesi Özlem Denizmen yer alıyor.

Obama girişimcilere hitap edecek

Farklı sektörlerden iş dünyasının liderleri, eğitimciler, toplum öncüleri ve sosyal girişimciler gibi yaşları 20 ile 79 arasında değişen katılımcılar, 2 gün sürecek zirvede, ekonomik ve sosyal girişimciliği güçlendirme, girişimcilikle alakalı kesimler arasında ağların inşa edilmesi ve girişimciliği ilerletecek ortaklıkların tesisinde yeni fırsatlar yaratılmasının yollarını arayacak.

Obama'nın yanı sıra Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Eğitim Bakanı Arne Duncan, Ticaret Bakanı Gary Locke ve diğer bazı üst düzey Amerikalı yetkililerin konuşma yapacağı zirveye Yahoo'nun CEO'su Jerry Yang, 2006 Nobel Barış ödülü sahibi, Grameen Bankasının kurucusu Muhammed Yunus ve merkezi Dubai'de bulunan özel girişim sermaye grubu Abraaj Capital'ın icra kurulu başkanı Arif Nakvi gibi isimler de katılıyor.

Girişimcilikte yeni alanlar

Girişimciliğin ekonomik fırsatlar, toplumsal kalkınmanın güçlendirilmesi ve istihdam yaratılması gibi konular açısından taşıdığı önemin altının çizileceği zirvede, farklı ülkelerden iş dünyası ve sosyal alandaki başarılı girişimciler ve uzmanlarla kalkınma alanında faaliyet gösteren bankacılar ve risk sermayedarları bir araya getirilerek, bölgede kalkınmanın teşvikine katkı sağlayacak destek ağlarının yaratılması doğrultusunda fikir ve deneyimler tartışılacak.

Zirvede, Müslüman toplumlarındaki başarılı girişimciler vurgulanacak, başarılı girişimcilik çabaları ve yaklaşımlarının tekrarının yolları araştırılacak, girişimciliğe olanak sağlayan ekonomik ve sosyal ortamın güçlendirilmesinin yolları tanımlanacak ve katılımcılara kendi girişimcilik programlarını duyurma imkanı sunulacak.

Ayrıca zirvede, teknoloji ve yenilikçilik, sermaye girişi, genç girişimciliğin katalize edilmesi, girişimcilik kültürünün güçlendirilmesi, rehberlik, kadın girişimcilerin gücünün ortaya çıkarılması, girişimciliğin teşviki ve iş olanaklarının yaratılması ve sosyal girişimcilik gibi konularda oturumlar düzenlenecek.

"Somut ortaklıklarda başlangıç"

Amerikan yönetimi yetkilileri, zirvenin ABD ve Müslüman toplumlarındaki girişimciler arasında somut ortaklıkların güçlendirilmesinin bir başlangıcı olacağına inandıklarını ifade ediyor.

Zirvenin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Gary Locke, girişimcilerin sadece ekonomileri değil, toplumları de değiştirebileceğine işaret ederek, ABD'nin girişimciliğin güçlendirilmesi çabalarını ortaklık ruhu temelinde yürüttüğünü vurguladı.

Ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin inşası çabalarının önemine işaret eden Locke, Müslüman toplumlarının gelişen girişimcilik kültürünü besleme kapasitesine sahip olduğunun şüphe götürmediğini kaydetti.

Locke, bugün Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde bir milyarı aşkın kişinin ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmayı destekleme açısından küresel ekonomide taşıdığı potansiyele dikkati çekerek, zirvede yeni iş alanları, fırsatlar ve sektörler yaratılması potansiyelini konuşacaklarını ifade etti. Locke, zirveden somut sonuçlar almayı beklediklerini söyledi.

Amerikalı Bakan, Obama yönetiminin bu zirveyi tek seferlik bir etkinlik olarak değil, girişimciliğe kalıcı odaklanmanın sağlanması sürecinin bir parçası olarak gördüğünü belirtti.

ABD Ticaret Bakanlığının bu yıl Müslüman çoğunluklu ülkelere en az 5 ticaret misyonu gönderilmesine öncülük edeceğini, ABD'nin bu ülkelerden 27 kadar ticaret misyonuna ev sahipliğini yapacağını anlatan Locke, girişimcilere, "Bu bir başlangıç, son değil. Hükümet olarak yapabileceklerimizin bir sınırı var: Biz girişimciliği destekleyecek politikaları ve girişimleri geliştirebiliriz, ama nihayetinde toplumlarınızın ve ekonomilerinizin büyüme için ihtiyaç duyduğu yeni iş alanları ve ağlarının kurulması ve yeniliklerin yaratılmasını sağlayacak olan sizlersiniz" dedi.