ABD'de işsizlik başvuranlarında beklenmedik artış

Ülkede işsizlik başvuruları 22 bin kişi artışla 496 bin kişi olurken dayanıklı mal siparişleri ise yüzde 3 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de işsizlik sigortası maaş ödemelerinden yararlanmak üzere başvuranların sayısı geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya göre beklentilerin tersine artış gösterdi. Dayanıklı mal siparişleri ise yüzde 3 artış gösterdi.

İşsizlik sigortası maaşından faydalanmakta olanların sayısı da arttı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre işsizlik sigortası maaşı almak üzere başvuranların sayısı 20 şubat tarihinde sona eren bir haftalık sürede bir önceki haftaya göre 22 bin kişi artışla 496 bin kişi oldu. Bir önceki haftanın başvuruları da 473 bin kişiden 474 bin kişiye revize edildi. Beklentiler ise başvuruların 13 bin kişi azalacağı yönünde idi.

Volatiliteden daha uzak olması nedeniyle yakından takip edilen bir veri olan başvuruların 4 haftalık ortalaması 6 bin kişi artışla 473 bin 750 kişi oldu. Bir önceki hafta bu rakam 467 bin 750 kişi seviyesindeydi.

Öte yandan 13 Şubat haftası itibarıyla işsizlik maaşı almakta olanların sayısı ise bir önceki haftaya göre 6 bin kişi artarak 4 milyon 617 bin kişi oldu. 

İşsizlik sigortası maaşı alanların çalışan nüfusa olan oranı ise bir önceki hafta ile aynı seviyede kalarak yüzde 3.5 seviyesinde oldu.

Dayanıklı mal siparişleri

Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, geçen ay dayanıklı mal siparişleri yüzde 3 artış gösterdi. Böylece, dayanıklı mal siparişlerinde son altı ayın en büyük yükselişi kaydedilmiş oldu.

Dayanıklı mal siparişlerinin artışında ticari uçaklara olan talep etkili olurken, otomobil ve makineye olan talep düştü.

Ulaşım dışarıda tutulduğunda dayanıklı mal siparişleri yüzde 0,6 geriledi.

Öte yandan, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları arttı.

Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 22 bin artarak 496 bine ulaştı.

Ekonomistler, işsizlik maaşı için başvuruların 455 bin olmasını bekliyorlardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir