ABD'de perakende satışlar beklenenden az arttı
Temmuz ayında perakende satışlar yüzde 0,4 arttı; TÜFE artışı yüzde 0.3 oldu.
İSTANBUL - ABD'de perakende satışlar geçen ay beklentinin altında yüzde 0,4 arttı.
Ticaret Bakanlığı, iki ay geriledikten sonra Temmuz ayında perakende satışların yüzde 0,4 arttığını açıkladı. Otomotiv satışları hariç çekirdek satışlar ise yüzde 0,2 yükseldi. Geçen ay perakende satışların yüzde 0,5, çekirdek satışların ise yüzde 0,3 artması bekleniyordu.
Bakanlık Haziran ayında yüzde 0,5 olan perakende satışlardaki düşüşü ise yüzde 0,3'e revize etti.
Toplam ekonomik faaliyetin yaklaşık üçte ikisini tüketici harcamalarının oluşturduğu ABD'de perakende satışlar büyümenin ana unsurlarından birini oluşturuyor. Küresel ekonomik krizden çıktıktan sonra ABD ekonomisinin son aylarda yavaşlaması ''çift dipli'' resesyon korkularını artırıyor.
TÜFE yüzde 0.3, çekirdek TÜFE yüzde 0.1 arttı
Bu arada aynı ayda tüketici fiyatı endeksi beklentilerin üzerinde yüzde 0,3, gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek tüketici fiyatı endeksi ise beklentiler doğrultusunda yüzde 0,1 yükseldi.
Geçen ay tüketici fiyatı endeksinin yüzde 0,2, çekirdek tüketici fiyatı endeksinin ise yüzde 0,1 artması bekleniyordu.
Tüketici fiyatı endeksi Haziran ayında yüzde 0,1 azalmış, çekirdek tüketici fiyatı endeksi ise yüzde 0,2 artmıştı. Tüketici fiyatı endeksinin beş ayda ilk kez artmasında enerji fiyatlarının yükselmesi etkili oldu.