ABD'de tüketici güveni 5 ayın zirvesinde

Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi, haziran sonunda 96,1'e çıkarak, son 5 ayın en iyi performansını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH) haziran sonunda 96,1'e çıkarak, son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Michigan Üniversitesi'nin verilerine göre, UMICH, haziran sonunda önceki aya kıyasla 5,4 puan artışla 96,1'e yükseldi. Bu sonuçla, son 5 ayın en iyi performansını gösteren endekse ilişkin beklenti 94,6 olarak belirlenmişti. Endesk mayıs sonunda 90,7'ye gerileyerek, Aralık 2014'ten bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. 

UMICH'ye ilişkin yazılı açıklamada, "Tüketiciler, 2015'in ilk yarısında 2004'ten bu yana en yüksek ve sürdürülebilir ekonomik iyimserliği gösterdi" ifadesi kullanılırken, tüketici harcamalarının bu yıl yüzde 3 artarak, büyümede kilit rol oynamaya devam edeceği öngörüsüne yer verildi. 

Nitekim, ABD'de dün açıklanan veriler, tüketici harcamalarının mayısta yüzde 0,9 ile yaklaşık 6 yılın en yüksek artışını gösterdiğini ortaya koymuştu. 

Ekonomistler, beklentileri aşan UMICH'yi, tüketicilerin artan istihdam ve ücretlerle birlikte iyimserleştiği şeklinde değerlendirirken, bunun büyümeye önemli katkı sağlayacağını belirtiyor. 

Öte yandan, güne yükselişle başlayan New York borsası, beklentinin üstünde gelen tüketici güveninin ardından karışık seyrediyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir